Antena LIVE

Curs valutar

Video

Shopping-ul viitorului: fără stat la coadă, fără casieri și fără bani cash. Cât de periculos e un cod QR

În viitorul apropiat, cumpărăturile la hipermarket nu vor mai include şi cozile de la case. Clienţii vor intra în magazin, vor lua ce le trebuie şi vor pleca liniştiţi acasă. Factura le va veni ulterior, pe telefon.

De la 05.02.2022, 09:33

Vorbim aici adesea despre tehnologii ale viitorului, încercăm sa facem uneori predicții. Dar este evident pentru toată lumea că în acest moment nu ne mai putem imagina viaţa fără câteva tehnologii care nu demult ne păreau SF. Din multe puncte de vedere, viitorul este deja aici, trebuie doar sa fim puţin atenți.

Să luam exemplul cumpărăturilor. Fie că ne-am dat seama sau nu, modul în care ne facem cumpărăturile s-a schimbat foarte mult. Cash, card, plata cu telefonul, plata la case de marcat self-check-out. Mai nou nici nu mai trebuie să mergem fizic la magazin pentru că avem aplicaţii şi pentru asta. Facem comandă pe internet şi cel mai solicitant devine drumul de la canapea până la uşă, să îi deschidem curierului.

Amazon a transformat radical shopping-ul

Paşi spre transformarea radicală a experienţei de shopping au fost făcuţi încă de prin 2018. Atunci am văzut pentru prima dată cum arată un supermarket care, nu doar că nu mai are casieri, dar nu mai are niciun fel de case de marcat. E vorba despre Amazon GO, care la acea vreme era un proiect aproape experimental, dar care, între timp i-a provocat şi pe alţii să adopte acelaşi concept. Inclusiv la noi în ţară. Mulţi dintre angajaţii supermarketurilor de la noi au fost deja înlocuiți de casele self-check-out. Dar se pare că și acestea vor dispărea în curând supermarketurilor de la noi au fost deja înlocuiți de casele self-check-out. Dar se pare că și acestea vor dispărea în curând.

Pe acelaşi subiect

Conceptul Amazon Go s-a extins şi în Londra, acolo unde, recent, a fost deschis un supermarket, la fel, fără casieri şi fără case de marcat. Totul se face doar cu telefonul. Este suficient să îți instalezi o aplicație, iar după aceea, nu mai trebuie să scanezi niciun produs. Intri în magazin, scanezi un cod QR, îţi iei coșul de cumpărături și îţi alegi produsele. Fără să le scanezi pentru că senzorii și camerele video din magazin vor şti ce ai luat, iar cumpărăturile vor fi plătite automat din aplicația de pe telefon. În aceeași aplicație îţi vine bonul și te poți duce acasă sa constați ca iar ai luat prea multă mâncare și ai uitat să iei șervețele.

Pericolele ascunse din codurile QR

Să ne întoarcem acum la codurile QR, care, mai nou, sunt peste tot. De când cu pandemia, le folosim la aproape orice pas. Să intrăm în magazine, să închiriem o trotinetă, chiar şi restaurantele au acum în loc de meniul clasic un cod QR pe care să îl accesăm cu telefonul. Dar pe măsură ce devin tot mai populare, şi atacatorii cibernetici profită de ocazie. Iată cum puteţi să identificaţi un cod QR periculos.

Pe lângă comoditate, folosirea codurilor QR vine la pachet şi cu pericole. În primul rând, lipsa de securitate. La o primă vedere nu ne putem da seama dacă un cod QR este corupt, iar astfel putem deveni ţinte sigure pentru atacatorii cibernetici.

Astfel de înşelătorii sunt similare celor de tip phishing pe care le primim pe e-mail. Şi în acest caz, scanarea unui cod QR ne poate trimite pe un site fals care ne cere informaţii personale sau, şi mai grav, date bancare.

Cum verifici dacă un cod QR e periculos

Pentru a evita acest lucru, în primul rând trebuie să fim foarte atenţi la cum arată codul QR şi să nu ne grăbim să îl scanăm dacă ni se pare suspect. Dacă pare că este lipit şi nu face parte dintr-un întreg, ar putea fi pus acolo de cineva rău intenţionat. De asemenea, trebuie să fim atenţi la adresa web spre care ne direcţionează. Dacă pare ca nu am ajuns pe site-ul dorit sau dacă ni se cer date de înregistrare, codul ar putea fi periculos.

Şi în niciun caz nu vom scana coduri QR primite pe e-mail. Suntem deja pe o pagină de internet, deci un cod QR în această situaţie devine inutil. Nici cele primite prin poştă nu sunt de încredere, mai ales dacă prezintă oferte de nerefuzat. Pentru mai multă siguranţă putem folosi o aplicaţie special creată pentru scanarea codurilor QR. Dar este nevoie de una cu o reputaţie bună pentru că şi în acest caz pot exista aplicaţii frauduloase.

Codurile QR sunt în continuare utile, dar, pe măsură ce tehnologia avansează, la fel se întâmplă şi cu tehnicile hackerilor. Aşadar, fiţi vigilenţi dacă nu vreţi să deveniţi victima unei înşelătorii.

Liviu Redeleanu
amazon cumparaturi cumparaturi online
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore...
A1
Publicat 21.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Pământul va avea o mini-Lună timp de câteva săptămâni. Cum e posibil
Useit
Publicat 21.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
Dunărea a inundat un întreg oraș aflat la 25 km de Budapesta. Viitura ajunge...
libertatea.ro
Publicat 21.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Hello taste
Publicat 21.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Ce comisari riscă refuzul Parlamentului European. Legături cu Federația Rusă...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce este Rage Therapy. Cum funcționează această tehnică psihologică
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024