Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video CES 2022. Ameca, cel mai avansat robot umanoid, a fost prezentat la Salonul de Invenţii din Las Vegas

Cum ar fi să puteţi schimba canalul sau modifica volumul televizorului doar prin gesturi. Sau dacă nu vreţi să renunţaţi la telecomandă, cum ar fi să aveţi una la care nu trebuie schimbate niciodată bateriile? Nu sunt simple idei, ci gadgeturi prezentate, deja, anul acesta, la Salonul de Invenţii din Las Vegas. 

de Liviu Redeleanu

la 23.01.2022 , 10:25

Faimosul Consumer Electronic Show s-a deschis anul acesta pe 5 ianuarie. Practic cum e mai bine să începi anul, dacă nu cu o imagine de ansamblu despre cum arată viitorul. Am văzut şi anul acesta multă tehnologie interesantă, atât produse care sunt gata de livrare, cât şi lucruri pe care le aşteptăm cu nerăbdare în următorii ani. 

Avem becuri inteligente, roboţi fideli ca un câine, ecrane tot mai mari, tot mai curbate şi tot mai pliabile, telecomenzi fără baterii şi pentru prima data, vedem maşina care îşi schimbă culoarea în mers. Cam greu de explicat celor de la RAR cum stă treaba în această situaţie, dar cu siguranţă se va găsi o soluţie şi pentru asta. 

Chiar dacă evenimentul nu a fost atât de numeros din punct de vedere al participanţilor, am avut multe inovaţii care ne-au depăşit aşteptările. 

Vezi și

Mașina care își poate schimba culoarea

Pe acelaşi subiect

Dacă nu te poţi decide ce culoare vrei să aibă noua ta maşină, te ajută BMW. Constructorul german a prezentat la salonul de tehnologie din Las Vegas un SUV electric ce îşi poate schimba culoarea prin apăsarea unui singur buton. Maşina poate trece de la alb la gri sau negru în doar câteva clipe, datorită cernelii electronice. 

Ameca, cel mai avansat robot umanoid

Câteva standuri mai departe, o găsim pe Ameca, poate cel mai avansat robot umanoid prezentat vreodată. Ameca imită până la cel mai mic detaliu mișcările oamenilor. Și dacă nu era suficient, robotul are inclusiv riduri de expresie pe frunte, iar sarcasmul său este foarte subtil, spre surprinderea vizitatorilor. 

Becul smart care poate monitoriza starea de sănătate

Trecem acum şi la inovaţiile menite să facă din orice casă una inteligentă. În acest scop a fot prezentat becul smart, care ne poate monitoriza starea de sănătate. Măsoară pulsul, temperatura corpului, modul în care dormim, inclusiv semnele vitale. Producătorii ne asigură că o rețea de astfel de becuri răspândite prin casă ar putea ajuta la monitorizarea persoanelor singure și în vârstă. 

Tot pentru persoanele neajutorate a fost gândit şi acest robot. Poartă numele unui câine de companie, se comportă exact ca un asistent personal şi este practic un raft pe roţi care face treaba în locul tău. Îndeplineşte comenzi vocale, cară lucruri şi îţi poate aduce chiar şi o sticlă de apă din frigider. Este unul dintre cei mai utili roboţi prezentaţi în ultima vreme. 

Primul televizor QD-OLED 4K

Tot la confortul de acasă s-a gândit şi Sony când a prezentat la CES primul televizor QD-OLED 4K. Această tehnologie este următorul pas în evoluţia televizoarelor, de la sistemul OLED actual. Potrivit producătorului, noul televizor creşte nivelul luminozităţii cu până la 200% faţă de unul clasic. Şi.surpriză, ar urma să ajungă pe piaţa chiar în acest an. 

Sony i-a adus şi un accesoriu. O cameră care îi permite utilizatorului să controleze televizorul cu gesturi şi să regleze sunetul sau calitatea imaginii în funcţie de locul în care se află. Plus că noua cameră va putea opri singură televizorul atunci când nu ne mai uităm la el. 

Dacă vreţi să rămâneţi totuşi la experienţele tactile, atunci noua telecomandă prezentată de Samsung v-ar putea atrage atenţia. Este eco, nu are nevoie de baterii şi nu trebuie să fie încărcată niciodată. Funcţionează fie cu energie solară, fie prin colectarea undelor radio emise de routerul de Wi-Fi. Telecomanda va fi disponibilă chiar de anul acesta, iar Samsung vrea să economisească asfel 99 de milioane de baterii în următorii ani. 

Tot de la Samsung primim şi unul dintre cele mai spectaculoase monitoare prezentate vreodată. ODYSSEY ARK este un ecran uriaş de 55 de inchi, are rezoluţie 4 K, şi piesa de rezistenţă.are un suport special care vă permite să îl întoarceți pe verticală. În acest fel ecranul se curbează chiar deasupra capului şi oferă o experienţă de VR. 

Asus, în schimb, a luat exemplu de la telefoanele Samsung şi a venit cu o combinaţie între un laptop şi o tabletă, cu ecran pliabil. Acesta poate fi pliat în jumătate pentru a acţiona ca o tabletă sau la un unghi de 90 de grade pentru a imita un laptop. Deviceul vine şi cu o tastatură detaşabilă. Util sau moft.clienţii vor decide. 

Liviu Redeleanu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » UseIT » CES 2022. Ameca, cel mai avansat robot umanoid, a fost prezentat la Salonul de Invenţii din Las Vegas