Antena Meniu Search
x

Video Metaversul, "minunata lume nouă": în curând şi locurile de muncă ar putea exista doar într-un spaţiu virtual

Microsoft a anunţat că va cumpăra o celebră companie de jocuri pentru 69 de miliarde de dolari. Este cea mai mare tranzacție din domeniul jocurilor video şi nu a rămas fără ecou. Sony, principalul competitor, a pierdut nu mai puţin de 20 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă într-o singură zi, în urma uriaşei tranzacţii. Acelaşi Sony, care la CES a anunţat noua sa cască de VR dezvoltată pentru consola PlayStation, dar şi un joc dedicat.

de Liviu Redeleanu

la 23.01.2022, 08:57

Vezi și

Observăm aşadar direcţia - jocuri, realitate virtuală, realitate augmentată....elemente care să ne aducă mai aproape de aşa numitul metavers. Plus că pandemia este chiar un avantaj. Fiţi atenţi! Sunt peste 200 de milioane de utilizatori de echipamente VR în toată lumea, iar tendinţa a început de anul trecut, de când Facebook şi-a schimbat numele în Meta. De atunci am început să tot vorbim despre cum realitatea virtuală devine la fel de importantă ca cea reală şi cum tot mai multe companii aderă la acest concept...cel puţin de frica de a nu rămâne în urmă. Haideţi să vedem cum a evoluat metaversul în doar câteva luni.

Metaversul, "minunata lume nouă"

Metaversul, un concept care a început să prindă contur anul trecut este deja în plină expansiune şi are tot mai mulţi adepţi. Companii mari, care au fost tăcute pe acest front, prind acum glas. Microsoft, Sony, Qualcomm şi mai nou Samsung, Google şi Apple îşi anunţă intenţiile pentru crearea de tehnologii compatibile cu Metaversul.

Sony a dezvăluit numele oficial și multe alte specificații pentru viitoarele căști VR, care vor fi lansate anul acesta. Qualcomm a prezentat ochelarii VR compatibili cu un smartphone, iar Apple a anunţat că face paşi în aceeaşi direcţie cu o pereche de căşti pe care o va lansa anul viitor şi care va fi mai uşoară decât produsele din prezent.

Pe acelaşi subiect

De când Mark Zuckerberg a anunţat că va schimba numele Facebook în Meta, "metavers" a devenit unul dintre cele mai populare cuvinte ale anului. Motivul este de la sine înţeles. Metaversul le promite oamenilor că îşi pot trăi toate fanteziile doar prin intermediul unor ochelari VR şi a unui avatar pe care şi-l crează singuri. Dacă ne dorim să fim mai înalţi, mai slabi sau să avem ochii albaştri, lumea virtuală ne permite toate aceste lucruri. Putem, de asemenea, să ne plimbăm cu prietenii prin New York, să jucăm şah într-un parc din Paris, să luptăm cu dragoni într-un tărâm fantastic sau să mergem la un concert pe....Marte. Totul într-o singură zi.

Metaversul promite că va schimba inclusiv modul în care muncim. Putem interacţiona cu ceilalţi colegi într-un spațiu virtual fără să fim nevoiți să ieșim din casa. Iar priveliștea de la birou poate fi orice ne dorim: ultimul etaj dintr-un zgârie-nori din Manhattan sau jungla Amazoniană.

Un alt lucru interesant este ca această lume virtuală ar urma să aibă propria economie. Se bazează pe blockchain şi practic oferă oportunităţi pentru toată lumea. Dacă vrem sa creăm un tricou şi să îl vindem, nu vom avea nevoie decât de imaginație, nu și de bumbacul din care ar fi produs în lumea reală. Dar, la fel ca orice altă tehnologie, şi metavaersul vine la pachet cu o mulţime de pericole. Cel mai mare fiind colectarea unei cantităţi uriaşe de date personale.

Companiile tech deschid uşa Metaversului

În ultimele două luni s-a dezbătut intens pe tema Metaversului. Oamenii s-au împărți, evident, în tabere și au păreri complet diferite. Sunt cei care cred că lumea se va schimba fundamental și ca vom migra tot mai mult către o lume virtuală. Şi ca să îşi creeze toate condiţiile, şi-au cumpărat inclusiv terenuri sau alte bunuri virtuale în Metavers.

De cealaltă parte, sunt cei care nu dau nicio șansă acestui tip de proiect. Din motive ce ţin, fie de tehnologia care nu este nici pe departe pregătită pentru așa ceva, fie de anumite principii...umane.  Adică oamenii nu îşi doresc să îşi creeze o a doua viață într-o lume creată și manipulată de alții. Dar fie că ne dorim sau nu, metaversul există și companii enorme lucrează asiduu la dezvoltarea lui.

Până când ne vom pune toți ochelarii VR ca să experimentam lumea virtuală, ar trebui să ne facem totuşi timp să ne gândim la ce ne dorim cu adevărat, ce vrem să trăim, ce vrem să experimentam și ce suntem dispuși să sacrificam pentru asta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » UseIT » Metaversul, "minunata lume nouă": în curând şi locurile de muncă ar putea exista doar într-un spaţiu virtual