Antena LIVE

Curs valutar

Video

Specialiştii caută soluţii pentru a creşte vânzările de maşini electrice

Încărcare din mers, încărcare wireless sau o baterie care ţine mai mult şi se încarcă mai repede. Sunt direcţiile de cercetare prin care producătorii de maşini electrice vor să-şi sporească vânzările în următorii ani. Mai multe despre planurile lor vedem la Use IT.

De la 08.06.2021, 08:35
WhatsApp
Vezi și:

Vorbim astăzi despre inovaţii care ne-ar putea convinge să adoptăm mai rapid maşinile electrice. 

Deşi departe de a întrece maşinile pe combustibil, cererea de electrice a crescut destul de mult în ultimii ani, iar cei mai mari producători auto par să mizeze masiv pe această carte. Unii chiar au anunțat că în curând vor renunţa complet la producţia motorului cu ardere internă. 

Un anunţ nu tocmai pe placul tuturor, având în vedere că deocamdată nu putem vorbi încă de o adoptare la scară largă. Şi asta din mai multe motive. În primul rând maşinile electrice sunt mai scumpe, iar tehnologia bateriilor și infrastructura de încărcare sunt departe de a fi pe deplin dezvoltate.

Dar la nivel mondial se fac progrese majore pentru rezolvarea acestor probleme. De exemplu, cercetătorii de la Cornell University au anunţat că lucrează la o tehnologie inovatoare, care ar putea să încarce mașinile electrice chiar în timp ce merg. 

Pe acelaşi subiect

Încărcarea dinamică a maşinilor electrice ar putea fi cea mai bună modalitate prin care pot fi eliminate temerile şoferilor legate de autonomia bateriei şi de lipsa staţiilor de încărcare, spun cercetătătorii americani. Motiv pentru care încearcă să rezolve această problemă prin perfecţionarea tehnologiei care le-ar permite şoferilor să îşi încarce maşina chiar în timp ce o conduc. Şi vor să facă acest lucru printr-un fel de plăci metalice instalate pe autostradă. Un proiect care ar putea fi lansat în aproximativ 5-10 ani şi care ar putea aduce numeroase avantaje. 

Khurram Afridi, profesor inginerie electrică: Există potenţial în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 22%, ceea ce este destul de mult. Poate salva timp pentru că nu ar trebui să te opreşti să încarci, deci practic ai avea o bandă de încărcare unde ai avea aceste plăcuţe care pot încărca continuu şi în timp ce maşina trece peste una se va încărca şi apoi va trece peste următoarea şi se va încărca din nou.

Tehnologia le permite maşinilor electrice să câștige putere maximă atunci când trec peste plăcile de încărcare, montate pe autostrăzi sau pe drumurile publice la câţiva metri distanţă între ele. Unele ar putea fi instalate şi la indicatoarele de stop sau la semafore, astfel încât maşina să poată fi încărcată şi în momentul în care stă pe loc. Este un proiect la care cercetătorii de la Cornell University lucrează de cel puţin şapte ani şi care ar putea revoluţiona infrastructura de astăzi. 

Khurram Afridi, profesor inginerie electrică: Aceasta este o oportunitate prin care infrastructura poate fi dezvoltată luând în considerare noile tehnologii disponibile astăzi şi pregătindu-le cu adevărat pentru următorii 50-100 de ani. 

Deşi va mai dura ceva timp până ce tehnologia ar putea fi implementată pe drumurile publice din lumea întreagă, Norvegia a găsit deja o soluție astfel încât toate taxiurile sale să fie electrice – staţii de încărcare wireless. Oslo va fi, aşadar, prima zonă metropolitană din lume care va instala stații de încărcare fără fir.

Samsung, Toyota şi QuantumSpace, progrese majore în materie de baterii tip solid state

Cercetătorii din domeniul ingineriei electrice sunt de părere că dezvoltarea unor astfel de tehnologii va contribui din plin la schimbarea atitudinii faţă de maşinile electrice. Mai ales că studii recente arată că unul din cinci şoferi s-a întors la maşinile pe combustibil din cauza numărului mic de staţii de alimentare şi a timpului mare de încărcare.  

O altă soluţie pentru o autonomie mai mare şi un timp de încărcare mai mic poate veni de la bateriile de tip solid state. Noua tehnologie la care se lucrează în prezent poate oferi câteva avantaje majore: o durată de viaţă mai mare a bateriei, o încărcare mult mai rapidă și mai multă siguranţă, adică riscul de a lua foc este redus dramatic faţă de bateriile cu lichid. 

Samsung, Toyota şi QuantumScape au anunţat progrese majore în tehnologia bateriilor de tip solid state. Toyota are de gând să prezinte chiar în acest an o mașină electrică cu o astfel de baterie, care ar putea fi cumpărată din 2025. Conform producătorului auto, o mașină cu o baterie solid state ar avea o autonomie de două ori mai mare şi ar fi capabilă să se încarce complet în doar 10 minute. 

Ca să vă faceţi o idee, modelele de mașini electrice disponibile acum pe piață au o autonomie între 200 și 500 de kilometri. Iar pentru a încărca complet o maşină electrică cu o baterie de 50 de kwh, preţul ar fi de aproximativ 30 de lei acasă şi 100 de lei la staţiile de încărcare. Iar în medie pot fi parcurşi cam 300 de kilometri.

Un alt obiectiv al celor de la Toyota, impresionant dacă se va dovedi adevărat, ar fi menținerea unei capacități de încărcare de peste 90% timp de 30 de ani. 

Atât pentru azi, dar ne puteţi găsi şi pe site-ul observatornews.ro. Până data viitoare, nu uitați, inovăm prin tehnologie. Use it!

Liviu Redeleanu
masini electrice norvegia oslo samsung toyota
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025