"În viaţa mea nu am văzut aşa ceva!" O furtună violentă a lovit cu forța unui uragan Reşiţa, iar codul roșu de vreme extremă a făcut ravagii în Drobeta
A fost o noapte furtunoasă în mai multe zone ale României, dar în vestul ţării mai multe judeţe au intrat sub cod roşu de vreme extremă. În Mehedinţi vijelia a smuls bucăţi din acoperişul unui bloc, care au aterizat pe câteva maşini parcate, iar în judeţul Arad rafalele putenice au fost pe punctul de a lua pe sus terasa unui restaurant. Vremea extremă va continua până aproape de venirea iernii, iar căldura din ultima perioadă este doar începutul! Anul viitor va fi şi mai fierbinte, avertizează climatologii! Între timp, se anunţă un weekend de foc.
De Redactia Observator la 22.07.2023, 14:22Codul roșu care a ţinut doar o oră a făcut ravagii în Drobeta Turnu Severin.
Bucăţi de tablă de pe acoperişul unui bloc s-au prăbuşit pe maşini, iar liniile de curent au fost smulse de vântul ce a bătut cu o forţă incredibilă.
Daniel Moți, ISU Mehedinți: Intervenim la un acoperiş, o suprafaţa foarte mare, picat în trei locuri, pe maşini. Momentan nu avem victime. Sunt vreo 6 maşini afectate.
Ia uite ce e pe bulevard! Uite vântul ce a luat!
- 28 de județe intră în câteva ore sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. În...
- O tornadă a făcut prăpăd lângă Milano. Clădiri rămase fără acoperişuri, zeci de copaci smulşi din...
- Efectele El Nino se văd şi în România. Ne aşteaptă un weekend de foc: jumătate de ţară e sâmbătă sub cod...
- Ce temperatură are apa mării în Grecia, comparativ cu cea din Marea Neagră
Uite baxurile de polistiren!
Uite tabla!
Capul! Capul! Uite tabla, acoperişul cum l-a luat! Uite acoperişul!
O furtună violentă precum un uragan a lovit şi Reşiţa
Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva!
Vai de capul meu!
În viaţa mea nu am văzut aşa ceva!
Vijelia puternică a făcut prăpăd în comuna Ineu, din judeţul Arad, unde teresa unui restaurant a fost la un pas să fie smulsă de rafalele puternice.
Scaunele au început să se mişte, iar vântul a zburat vesela de pe vese.
Mamă! Ferească Dumnezeu!
În comuna Șicula rafalele au fost de peste 100 de kilometri pe oră, iar oamenii s-au adăpostit pe unde au putut. De altfel tot judeţul s-a aflat sub cod roşu de vreme severă. Iar judeţul Alba a fost acoperit de grindină. Totul în jur a devenit un covor alb de gheaţă.
La Timişoara o ploaie de doar cateva minute a inundat mai multe străzi, dar şi gospodării.
În Sahara Olteniei, pământul ia foc
În schimb... în Sahara Olteniei, pământul ia foc. Pe nisipurile din Dăbuleni nu poţi să calci în miezul zilei, atât de fierbinţi sunt. În Baia Mare, fântâna arteziană din centrul oraşului s-a transformat în ştrand public. Sufocaţi de căldură, copiii au făcut concursuri de înot şi întreceri cu trotineta.
La Bucureşti, în ultimele zile de caniculă, temperatura maximă medie a fost peste 37 de grade Celsius. Ambulanţa a primit peste 10 mii de apeluri.
Mai mult de 200 de oameni au căzut pe stradă. În cele mai caniculare zile, numărul apelurilor de urgenţă a fost cu 15% mai mare decât în mod obişnuit. Ziua de ieri a adus, din nou, temperaturi resimţite de 39 de grade Celsius la Bucureşti şi Calafat. 38 de grade s-au simţit în alte oraşe din sud, iar la Timişoara au fost 37 de grade Celsius.
Temperaturi resimțite:
39 °C București
38 °C Giurgiu
38 °C Turnu Măgurele
38 °C Alexandria
38 °C Drobeta Turnu Severin
38 °C Băile Herculane
37 °C Timișoara
Vremea ne pregăteşte treceri bruşte de la caniculă la vijelii
Jumătatea sudică a Europei este sub o cupolă de aer fierbinte de aproape o săptămână. Cel mai cald este în zona mediteraneană, iar temperaturile de foc ajung în valuri şi în România. Blocajul atmosferic format în spatele cupolei se va menţine cel puţin încă cinci zile, spun meteorologii.
În următoarea perioadă, vremea ne pregăteşte treceri bruşte de la caniculă la vijelii.
Săptămâna viitoare, termometrele vor urca din nou, în sud, la 40 de grade Cesius, iar ploile vor apărea în nord-vest. Prima săptămână din august ne lasă să ne tragem sufletul - se anunţă temperaturi normale. Cine este în vacanţă între 7 şi 14 august, a ales bine. Se anunţă o vreme calmă, fără căldură şi furtuni. Totul se trage de la El Nino, un fenomen meteo cu originea în Oceanul Pacific. Determină creşterea temperaturilor la nivel global, însoţită de secetă în unele părţi ale planetei, şi de precipitaţii abundente în altele. Şi ne va fierbe până aproape de decembrie, spune un expert de la Organizaţia Mondială a meterologiei.