Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Efectele El Nino se văd şi în România. Ne aşteaptă un weekend de foc: jumătate de ţară e sâmbătă sub cod portocaliu de caniculă

Jumătate de ţară este mâine sub cod portocaliu de caniculă. Termometrele vor arăta aproape 40 de grade Celsius în sud. Temperaturile extreme ne vor chinui până aproape de venirea iernii, iar căldura toropitoare de vara aceasta este doar începutul! Anul viitor va fi şi mai fierbinte, avertizează climatologii! Între timp, ne aşteaptă un week-end de foc.

de Cristina Oprea

la 21.07.2023 , 19:43

În Sahara Olteniei, pământul ia foc. Pe nisipurile din Dăbuleni nu poţi să calci în miezul zilei, atât de fierbinţi sunt. În Baia Mare, fântâna arteziană din centrul oraşului s-a transformat în ştrand public. Sufocaţi de căldură, copiii au făcut concursuri de înot şi întreceri cu trotineta. La Bucureşti, în ultimele şapte zile de caniculă, temperatura maximă medie a fost peste 37 de grade Celsius. Ambulanţa a primit peste 10.000 de apeluri. Mai mult de 200 de oameni au căzut pe stradă. În cele mai caniculare zile, numărul apelurilor de urgenţă a fost cu 15% mai mare decât în mod obişnuit.

Totul se trage de la El Nino, un fenomen meteo cu originea în Oceanul Pacific

Ziua de astăzi a adus, din nou, temperaturi resimţite de 39 de grade Celsius la Bucureşti şi Calafat. 38 de grade s-au simţit în alte oraşe din sud, iar la Timişoara au fost 37 de grade Celsius. Jumătatea sudică a Europei este sub o cupolă de aer fierbinte de aproape o săptămână. Cel mai cald este în zona mediteraneană, iar temperaturile de foc ajung în valuri şi în România. Blocajul atmosferic format în spatele cupolei se va menţine cel puţin încă cinci zile, spun meteorologii. În următoarea perioadă, vremea ne pregăteşte treceri bruşte de la caniculă la vijelii. Săptămâna viitoare, termometrele vor urca din nou, în sud, la 40 de grade Cesius, iar ploile vor apărea în nord-vest. Prima săptămână din august ne lasă să ne tragem sufletul - se anunţă temperaturi normale. Cine este în vacanţă între 7 şi 14 august, a ales bine. Se anunţă o vreme calmă, fără căldură şi furtuni.

Vezi și

Totul se trage de la El Nino, un fenomen meteo cu originea în Oceanul Pacific. Determină creşterea temperaturilor la nivel global, însoţită de secetă în unele părţi ale planetei, şi de precipitaţii abundente în altele. Şi ne va fierbe până aproape de decembrie, spune un expert de la Organizaţia Mondială a meterologiei. "Putem să ne aşteptăm ca El Nino să aducă temperaturi mai mari decât în mod normal până târziu, în a doua jumătate parte a anului, în octombrie - noiembrie", a declarat Michael Sparrow - şeful misiunii de cercetare climatică mondială. Arşiţa se simte intens şi pe ogoare. Fără aer condiţionat şi ventilatoare moderne, sătenii se răcoresc cu metode...naturale.

Iar când arşiţa se domoleşte, vin furtuni nemiloase. În Băilești-Dolj, câmpurile de floarea soarelui au fost îngenuncheate de vijelii. Hectare întregi de plante au fost frânte de vijelie. "E pusă la pământ toată. În proporţie de 100%. A fost o floare bună, de calitate bună. A fost grea. Probabil aşa s-a lăsat şi tornada, furtuna", a declarat Dan Cojocaru, specialist direcţia agricolă. Peste 3 tone pe hectar. Aceasta era recolta la care se aşteptau fermierii. Aici s-a pierdut totul într-o clipă, iar furtuna a făcut pagubă pe 30 de hectare.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vremea » Efectele El Nino se văd şi în România. Ne aşteaptă un weekend de foc: jumătate de ţară e sâmbătă sub cod portocaliu de caniculă