Antena LIVE
Video

Vremea în minivacanța de Mica Unire. Unde va ninge și cât măsoară acum stratul de zăpadă la Sinaia, Păltiniș sau Bâlea Lac

Iulia Zgripcea Bărbulescu, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat ce se va întâmpla cu vremea în minivacanța de Mica Unire. Astfel, în următoarele zile, vremea va fi una capricioasă. Vor fi precipitații, însă în cantități mai mici. La munte, acestea vor fi sub formă de ninsoare. 

De la 20.01.2023, 13:32

La începutul săptămânii viitoare, ninsorile vor fi mai însemnate cantitativ în partea de veste a Carpaților Meridionali, în masivele vestice și sud-vestice.

Unde găsim zăpadă, în minivacanța de Mica Unire

În acest moment, la Sinaia stratul de nea măsoară 16 cm grosime, în Păltiniș atinge 14 cm, la Bâlea Lac sunt 75 de cm, în nordul Carpaților Orientali vorbim despre un strat de zăpadă care atinge 50-55 de centimetri. Cel mai probabil, iubitorii sporturilor de iarnă se vor baza pe tunurile de zăpadă. 

Vremea 20 ianuarie în țară

Pe acelaşi subiect

Vremea se va menţine deosebit de caldã pentru aceastã datã în jumãtatea de sud-est a ţãrii, iar în rest se va rãci accentuat faţã de ziua precedentã, astfel cã valorile termice diurne se vor apropia de mediile multianuale. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 1 grad în Dealurile de Vest şi 18 grade în sud-estul Munteniei şi în Dobrogea, iar cele minime se vor situa între -3 şi 7 grade.  Cerul va fi mai mult noros şi temporar vor fi precipitaţii în toate regiunile, în restrângere treptatã cãtre jumãtatea de nord-est. Cantitãţile de apã înregistrate vor fi de peste 20...25 l/mp în cea mai mare parte a zonei montane şi vor depãşi 30...40 l/mp în Carpaţii Meridionali. 

Vor predomina ploile, iar în regiunile intracarpatice se vor semnala precipitaţii mixte. În zonele montane vor fi mai ales ninsori, iar în Carpaţii Occidentali, Meridionali şi nordul celor Orientali se va depune strat nou de zãpadã, local consistent. Ploile vor avea şi caracter de aversã, iar trecãtor se vor semnala şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificãri în sud, sud-est şi centru (viteze în general de 45...55 km/h), iar în zona montanã înaltã, în special a Carpaţilor Meridionali şi de Curburã, rafalele vor depãşi 100...110 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zãpada. Spre sfârşitul intervalului, izolat se va semnala ceaţã.

Vremea 20 ianuarie în Capitală 

La noapte, cerul va fi temporar noros, iar probabilitatea pentru ploaie va fi redusã. Vântul va sufla moderat, temporar cu uşoare intensificãri (rafale în general de 40...45 km/h). Temperatura minimã, cu mult peste norma climatologicã, va fi de 6...8 grade, mai scãzutã în zona preorãşeneascã, spre 3 grade. Vremea va rãmâne deosebit de caldã pentru ultima decadã a lunii ianuarie, deşi valorile termice vor fi mai scãzute faţã de intervalul precedent. Cerul va avea înnorãri şi mai ales spre searã şi în prima parte a nopţii vor fi averse, posibil însoţite de descãrcãri electrice. Vântul va sufla moderat, temporar cu uşoare intensificãri (rafale în jurul a 45 km/h). Temperatura maximã va fi de 15...16 grade, iar cea minimã de 1...2 grade, mai scãzutã în zona preorãşeneascã spre -1 grad.

Vremea 20 ianuarie la munte

Cerul va fi mai mult noros şi vor fi mai ales ninsori, iar în Carpaţii Occidentali, Meridionali şi nordul celor Orientali se va depune strat nou de zãpadã, local consistent. Cantitãţile de apã înregistrate vor fi de peste 20...25 l/mp şi vor depãşi 30...40 l/mp în Carpaţii Meridionali. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri în zona înaltã, în special a Carpaţilor Meridionali şi de Curburã, unde rafalele vor depãşi 100...110 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zãpada. Temperatura aerului va fi în scãdere, dar se va menţine la valori peste mediile multianuale.

Zile libere pentru angajaţii de la stat în 2023

Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, în care nu se lucrează, însă anul acesta 12 dintre ele pică în timpul săptămânii, deci sunt în mod real libere, celelalte fiind în zilele de sâmbătă sau duminică, zile considerate oricum libere. Celor 12 zile li se adaugă aşte trei zile libere, punte, decise de Guvern. Prin urmare, angajaţii din sectorul public vor avea în 2023 mai multe ”minivacanţe” de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie - Ziua Copilului, de 15 august - Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe vor fi şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun.

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

Guvernul a decis în ultima şedinţă din 2022 ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariaţii din sectorul public. Pentru recuperarea acestor zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, a mai stabilit Executivul. Zilele de 2 ianuarie, 24 ianuarie, 14 şi 17 aprilie, 1 mai, 1 iunie, 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, 25, 26 decembrie pică în cursul săptămânii şi lise vor adăuga şi cele trei zile punte decise de Guvern, care sunt tot în timpul săptămânii. Astfel, rezultă următoarele minivacanţe în care două zile lucrătoare sunt libere si sunt precedate, urmate sau intercalate de zile de weekend - de Ziua Unirii Principatelor - 24 ianuarie, de Paşte, de 1 iunie, de Adormirea Maicii Domnului - 15 august, de Ziua Naţională şi de Crăciun. Minivacanţe în care o zi liberă aste ataşată weekendului vor fi de 1 mai şi de Rusalii.

Ți-a plăcut acest articol?

vremea minivacanta mica unire vremea la munte
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024