Antena Meniu Search
x

Meteo: Cod roșu de vreme severă în Argeş, Prahova şi Dâmboviţa. Rafale de peste 145 km/oră, în zonele înalte

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod roșu de vânt puternic care vizează zonele montane din județele Argeș, Prahova și Dâmbovița, la altitudini de peste 1.800 de metri. Aici se vor semnala intensificări puternice ale vântului care vor depăși la rafală 145 km/h.

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 14:19

Meteorologii au emis, joi, o avertizare cod roşu de vânt puternic pentru zonele înalte ale judeţelor Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, unde rafalele vor depăşi 145 de kilometri la oră. Potrivit ANM, sunt vizate zonele de munte, de peste 1.800 de metri altitudine.

Avertizarea este valabilă până la ora 17.00.

Codul portocaliu de viscol, prelungit în Carpații Meridionali

Meteorologii au prelungit joi avertizările de viscol și precipitații emise emiercuri. Astfel în Carpații Meridionali este în vgoare o avertizare Cod portocaliu de viscol și precipitații abundente. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit ANM, în Carpații Meridionali vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare se vor înregistra cantități de peste 50-70 l/mp. La început vor predomina ploile, iar pe parcursul zilei de vineri, în general la altitudini de peste 1200 m, va ninge și local se va depune strat consistent de zăpadă. În zona înaltă, la peste 1700 m, vor fi intervale în care va fi viscol puternic (rafale de peste 100-110 km/h) și vizibilitate redusă. Avertizarea cod portocaliul este în vigoare de joi de la ora 14.00 până vineri la ora 20.00. 

Harta județelor afectate de codurile galben și portocaliu

meteoromania.ro

Tot de joi de la ora 14.00 până sâmbătă la ora 2.00 este în vigoare și o avertizare Cod galben. Conform acesteia, în zona montană și local în nordul Olteniei se vor acumula cantități de precipitații în general de 25-40 l/mp. Pe parcursul zilei de joi va ploua și doar la altitudini de peste 1700 m se vor semnala precipitații mixte, iar începând de vineri dimineață, treptat vor predomina ninsorile în cea mai mare parte a zonei montane și se va depune strat de zăpadă. Local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea, cu viteze în general de 55-65 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70-90 km/h viscolind și spulberând zăpadă.

Vremea 19 ianuarie. România, împărțită între temperaturi de primăvară și viscol la munte

Vremea se va menţine extrem de caldã pentru a doua decadã a lunii ianuarie (abateri faţã de mediile multianuale chiar şi de peste 15 grade îndeosebi în sud şi sud-est). Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 22 de grade, iar cele minime între 2 şi 12 grade, cu valori uşor mai scãzute în vestul ţãrii.  În jumãtatea de vest, cerul va avea înnorãri şi vor fi averse, trecãtor însoţite de descãrcãri electrice. Cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 10...15 l/mp şi în special în Oltenia, nord-vestul Munteniei şi în zona montanã aferentã se vor acumula cantitãţi de precipitaţii de peste 25 l/mp.  La munte, ziua vor predomina ploile, iar noaptea îndeosebi în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali treptat vor predomina ninsorile şi local se va depune strat nou de zãpadã. Spre sfârşitul intervalului, precipitaţii mixte se vor semnala pe arii restrânse şi în zonele mai joase din vest, nord-vest şi centru. Vântul va avea intensificãri, îndeosebi în prima parte a intervalului în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari în regiunile sud-vestice şi vestice (rafale de 55...65 km/h), iar în zona montanã înaltã rafalele vor depãşi 90...110 km/h. Presiunea atmosferică va fluctua probbail nesemnificativ la valori considerabil de joase, de regim ciclonic.

Vremea 19 ianuarie în Capitală 

La noapte, valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât în mod caracteristic datei, astfel cã minima va fi de 5...8 grade. Cerul va fi temporar noros iar probabilitatea de ploaie va fi redusã. Vântul va sufla slab şi moderat. Vremea se va menţine extrem de caldã pentru a doua decadã a lunii ianuarie, cu o temperatura maximã 20...21 de grade (valori termice cu peste 15 grade mai ridicate decât cele normale). Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri noaptea, dar probabilitatea pentru ploaie va fi redusã. Vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificãri (rafale în general de 40...50 km/h).  Temperatura minimã va fi de 7...10 grade. Presiunea atmosferică va creste foarte putin, astfel incat va fi cu mult sub valoarea sa normala.

Vremea 19 ianuarie la munte

Cerul va avea înnorãri şi pe arii extinse vor fi precipitaţii, ziua predominanat sub formã de ploaie, iar noaptea, îndeosebi în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali treptat vor predomina ninsorile şi local se va depune strat nou de zãpadã. Cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 10...15 l/mp şi în special în Carpaţii Meridionali se vor acumula cantitãţi de precipitaţii de peste 25 l/mp.  Vântul va avea intensificãri, cu viteze mai mari în prima parte a intervalului, când în zona înaltã rafalele vor depãşi 90...110 km/h, spulberând zãpada. Valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, iar  faţã de ziua precedentã nu vor fi variaţii semnificative.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Meteo: Cod roșu de vreme severă în Argeş, Prahova şi Dâmboviţa. Rafale de peste 145 km/oră, în zonele înalte