Antena Meniu Search
x

Acte necesare schimb permis de conducere 2024. Când e bine să-ţi înnoieşti documentul

Cei mai mulţi dintre români se gândesc, deja, la sărbătorile de iarnă, însă mulţi dintre noi ne gândim inclusiv la schimbările care ar urma să aibă loc în viaţa noastră, în 2024, cum ar fi, de exemplu, schimbarea permisului de conducere.

de Redactia Observator

la 14.12.2023, 18:22

În România, în fiecare an se eliberează peste un milion de permise noi de conducere
În România, în fiecare an se eliberează peste un milion de permise noi de conducere - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Anual, autorităţile din România eliberează peste un milion de permise noi de conducere.

Anual, peste un milion de permise de conducere sunt eliberate de autorităţile din România. Cele mai multe merg către cei care au avut deja un astfel de document, dar trebuie să-l schimbe din diferite motive.

Ne gândim aici în special la posibilitatea ca permisul de conducere să-şi depăşească termenul de valabilitate, dar şi la posibilitatea ca unii oameni să fie nevoiţi să-şi schimbe permisul de conducere pentru că au pierdut precedentul document sau actul a suferit deteriorări.

Când trebuie schimbat permisul de conducere 2024

Dacă vorbim despre o deteriorare a actului în sine, atunci ideal ar fi să mergeţi cât mai rapid să schimbaţi permisul de conducere. Altfel, dacă vorbim despre o eventuală expirare a actului în sine, situaţia devine discutabilă.

Pe acelaşi subiect

Însă, specialiştii recomandă să începeţi demersurile necesare pentru schimbarea permisului de conducere cu cel puţin două luni înainte de termenul de expirare a actului, pentru a avea suficient timp la dispoziţie şi pentru a evita posibilitatea de a ajunge în situaţia de a nu putea conduce o maşină pentru că aveţi permisul de conducere expirat.

Acte necesare pentru schimbarea permisului de conducere 2024

În cazurile clasice vorbim despre necesitatea prezentării unui număr relativ mic de documente pentru a obţine schimbarea permisului de conducere. Vorbim despre actul de identitate, vechiul permis de conducere ori dovada că acesta a suferit deteriorări, dovada eliberării unui nou permis de conducere şi cererea-tip prin care se solicită eliberarea unui nou permis de conducere.

Pe de altă parte, însă, putem avea şi cazuri aparte. Ne gândim aici în special la cei care au obţinut permisul de conducere într-o altă ţară şi solicită schimbarea lui cu un permis de conducere emis de autorităţile române. În astfel de cazuri se solicită atât prezentarea documentului emis de autorităţile străine, cât şi traducerea lui legalizată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri Auto » Acte necesare schimb permis de conducere 2024. Când e bine să-ţi înnoieşti documentul