Antena Meniu Search
x

Acte necesare schimbare permis. Cât costă înlocuirea documentului

În România se eliberează anual peste un milion de permise de conducere, iar multe dintre ele se eliberează pentru că şoferii au nevoie de permise noi de conducere, aşa ca haideţi să vedem ce acte sunt necesare pentru o asemenea acţiune.

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 12:39

În România, în fiecare an se eliberează peste un milion de permise de conducere
În România, în fiecare an se eliberează peste un milion de permise de conducere - Profimedia
  • Anual, în România se eliberează peste un milion de permise de conducere.

Numărul şoferilor din România este în continuă creştere. An de an avem tot mai mulţi şoferi pe străzile din România. Şi cum valabilitatea unui permis de conducere este limitată, ar fi interesant de văzut ce presupune acţiunea de a schimba un permis de conducere.

Mai ales că un astfel de moment ar putea să intervină şi în cazul în care o persoană îşi pierde permisul de conducere sau documentul suferă distrugeri iremediabile.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto

În primul rând trebuie să ştii că, pentru a-ţi schimba permisul auto, trebuie să te adresezi reprezentanţilor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), la unul dintre sediile acestei instituţii.

Pe acelaşi subiect

În principiu, pentru a obţine schimbarea permisului auto ai nevoie de documente precum cartea de identitate, vechiul permis de conducere, sau dovada că acesta a fost pierdut ori distrus, şi o cerere-tip, dar şi de fişa medicală sau de dovada că ai achitat taxa pentru eliberarea noului permis de conducere.

Cât costă înlocuirea permisului de conducere auto

Taxa pentru înlocuirea permisului de conducere auto este în jur de 89 de lei. Aceasta poate fi achitată într-unul dintre conturile dedicate, la unităţile BCR sau CEC Bank, dar şi online. Doritorii au la dispoziţie mai multe aplicaţii pentru a achita online taxa pentru înlocuirea permisului de conducere auto. Ne gândim în primul rând la ghiseul.ro, dar şi la site-ul drpciv.ro.

În principiu, pe lângă taxa pentru înlocuirea permisului de conducere auto, cei care caută să-şi schimbe permisul mai cheltuie o sumă importantă de bani pentru a obţine o fişă medicală din care să rezulte că este apt pentru a conduce autovehicolul dorit.

Noul permis de conducere nu poate fi obţinut în baza fişei medicale precedente. Se presupune că valabilitatea acelei fişe a expirat şi se impune efectuarea unui nou consult medical.

Când trebuie schimbat permisul de conducere

Ideal ar fi să întreprindeţi demersurile necesare pentru schimbarea permisului de conducere cu aproximativ două luni înainte ca acesta să expire. Asta pentru a avea suficient timp la dispoziţie să obţineţi noul permis de conducere şi să nu riscaţi să conduceţi maşina având un permis de conducere expirat.

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că cine conduce maşina cu permisul de conducere expirat riscă o amendă usturătoare. Mai mult, dacă sunteţi într-o asemenea situaţie şi mai şi produceţi un incident în trafic se poate ajunge până la închisoare cu executare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri Auto » Acte necesare schimbare permis. Cât costă înlocuirea documentului