Antena Meniu Search
x

Video Cât de important este scaunul special de maşină pentru siguranţa copiilor şi până la ce vârstă trebuie utilizat

La fiecare 8 minute un copil moare într-un accident rutier. Este o statistică cruntă, iar dincolo de cifre sunt poveşti tragice. De ani de zile consecutiv, România ocupă primul loc în ceea ce privește numărul de decese în rândul copiilor pasageri. Chiar şi aşa, zi de zi pe şosele vedem părinţi care îşi pun copiii în pericol. Nu stau în scaunele speciale, nu au centuri de siguranţă sau sunt ţinuţi în braţe la volan.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 26.05.2021, 20:27

Vezi și

O telespectatoare a trimis o serie de imagini revoltătoare la rubrica Fii Observator: O şoferiţă se plimbă cu un copil de câţiva ani în braţe, la volan. Scena a fost filmată într-un cartier din Bucureşti

Martor: Bravo, doamnă! Bravo! Aşa murim!

O altă mamă, la volan, pe autostradă. La peste 100 de km/h copilul ei, pasager în spate, nu este pus în scaunul care i-ar putea salva viaţa în caz de accident.

Inconştienţa poate costa vieţi

O simulare cu păpuşi ne arată pericolele la care părinţii îi expun pe copii atunci când nu îi pun în scaunul d emaşină. La doar 15 km pe oră când maşina se izbeşte de un obstacol fix o păpuşă se loveşte de scaunul şoferului, iar celaltă, cade printre scaune.

Sorin Bădică - instructor Academia Titi Aur: Există riscul să iasă prin parbriz sau la o frânare mai lungă să se lovească de bord şi atunci urmările vor fi grave. Nu-i lăsăm liberi în maşină

Specialiştii atrag atenţia că distanţa mică până la magazin sau grădiniţă nu sunt o scuză ca cei mici să nu fie puşi în scaune speciale.

Sorin Bădică - instructor Academia Titi Aur: Nu la modul pun scaunul pun şi copilul acolo de teamă să nu-mi iau amendă prind scaunul în sistem sau dacă nu cu centura maşinii şi-l asigur cu centurile scaunul. În caz de impact să rămână la locul lui

Mulţi părinţi renunţă la măsurile speciale de protecţie înainte de vârsta legală, 12 ani.

Părinte: Accepta centura și atunci am renunțat la scăunel.

Reporter: Vi se pare periculos fără scaun?

Părinte: Da, e pentru siguranță. La câți sunt în trafic acum nu putem risca

Anual, în medie, în România, 120 de copii mor în accidente rutiere și peste 450 sunt grav răniți. La nivel mondial numărul minorilor morţi în accidente ajunge la aproape de 190.000. 36% dintre acești copii au fost pasageri în autovehicule.

Utilizarea corectă a unui scaun auto pentru copii reduce riscul de deces cu 80% și riscul de rănire gravă cu 90%, arată studiile.

Alice Dona Mitu, Fondator Fundația Siguranță Auto Copii România: Din păcate însă procentul de utilizare a scaunelor auto în Romania e extrem de redus: doar 26%. Aceasta fiind una dintre cauzele principale ale victimizării copiilor în accidente rutiere.

Responsabilitatea si preventia sunt în mâinile noastre.

Titi Aur: Ar trebui educați, în primul rând, părinții, șoferii, familia din jurul șoferului respectiv. Cum obligăm, să zic, copilul? Îl obligăm de la vârsta cea mai fragedă, îi explicăm și nu pornim mașina de pe loc, până nu stă copilul în scaun. 

Șoferii care sunt prinși că au copii în maşină care nu sunt în scaun, scoică auto sau asiguraţi cu centură riscă o amendă de până la 725 de lei și 3 puncte de penalizare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Auto » Cât de important este scaunul special de maşină pentru siguranţa copiilor şi până la ce vârstă trebuie utilizat