Antena Meniu Search
x

Video Şoferii români "conduc" Marea Britanie. Guvernul britanic le promite vize de lucru pentru a se întoarce, după ce Brexit-ul i-a gonit din Regat

Goniţi de Brexit, mii de şoferi români sunt curtaţi acum de Marea Britanie. Guvernul de la Londra le promite vize temporare de lucru, iar angajatorii încearcă să îi convingă cu salarii mai mari să revină în Regat, afectat de o uriaşă criză de aprovizionare. În ultimele zile, mii de benzinării au pus lacătul pe pompe pentru că nu au putut ţine pasul cu cererea crescută de combustibil.

de Redactia Observator

la 27.09.2021, 20:40

Vezi și

Nervi şi cozi kilometrice în faţa benzinăriilor. De patru zile, aşa arată realitatea din Marea Britanie. 

Ionel Bălan: Nu prea se mai găsește motorină. Majoritatea stațiilor Peco sunt închise. Majoritatea sunt închise. Pur și simplu nu ai de unde să alimentezi. Nu au șoferi, nu are cine să le transporte marfa.

Zeci de mii de şoferi, mulţi dintre ei români, au rămas fără locurile de muncă din Marea Britanie, după Brexit. Iar acum criza capătă noi proporţii. Nu mai există nici măcar suficienţi şoferi care să transporte combustibil către benzinării. Aşa că unele au raţionalizat vânzarea. Un şofer poate cumpăra cel mult un sfert de rezervor de combustibil, echivalentul a 30 de lire. 

Ionel Bălan: Nu mai au șoferi mai deloc! Magazinele sunt un pic cam goale, nu prea se mai găsesc produse. Au ajuns să plătească sume colosale pentru mărfuri. Plăteau 100 de lire, acum e undeva la 300-400 de lire. 

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie ar avea nevoie, în total, de 100 de mii de şoferi

Ionel Bălan este şofer profesionist. În ultimii ani a lucrat în toată Europa, inclusiv în Regat. El şi alte mii de români, ca el, ar putea fi, acum, cheia pentru a rezolva criza de mână de lucru care afectează Marea Britanie. După un weekend cu haos şi cozi kilometrice la benzinării, guvernul promite cinci mii de vize de muncă pentru şoferii europeni. Alte cinci mii ar fi pentru cei care vor să muncească în agricultură sau în industria de prelucrare a cărnii, alte două domenii grav afectate de lipsa angajaţilor. Doar că toate contractele sunt pe termen limitat, aşa că doritorii nu-s uşor de găsit. 

Ionel Bălan: Da, ar fi rentabil, dar în momentul de față să te duci să muncești, trebuie să rămâi acolo. Știu că se obțin foarte greu actele de reședință în Anglia.

În disperare de cauză, zilele următoare, la volanul cisternelor care livrează carburant vor urca soldaţi. Sindicatele spun că Marea Britanie ar avea nevoie, în total, de 100 de mii de şoferi. 15 mii doar pentru a asigura aprovizionarea supermarketurilor şi pentru a salva Crăciunul britanicilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri Auto » Şoferii români "conduc" Marea Britanie. Guvernul britanic le promite vize de lucru pentru a se întoarce, după ce Brexit-ul i-a gonit din Regat