Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care a dat lovitura o româncă. Se poate vinde și cu 125 de lei bucata

Plantele exotice au prins rădăcini româneşti. Banane, kiwi sau curmale, pe toate le găsim mai nou la marginea Capitalei. Temperaturile destul de ridicate din ultima perioadă au făcut ca bananele, spre exemplu, să crească în grădinile noastre. Plantele sunt acum la mare căutare. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 05.08.2022, 20:32

Vezi și

La aproximativ 35 de kilometri de Bucureşti, în localitatea Tărtăşeşti, Anişoara şi-a amenajat o grădină exotică. A plantat bananieri aduşi tocmai din Malayezia şi anul trecut a mâncat primele banane din curtea ei. Spune că doar o singură plantă poate produce aproximativ 30 de kilograme de banane.

Afacerea cu care a dat lovitura o româncă

Anişoara Vezeanu, cultivator: În 2019, am fost într-o vacanţă tocmai în Malayezia şi la plecare am pus în bagajul de cală un mic bananier. În curtea mea am la acest moment bananieri care înfloresc şi fructifică. O plantă ajunsă la maturitate face cel putin 20-30 de kilograme de banane.

Acum a ajuns să vândă planta prin toată ţara, iar cererea este în continuă creştere.

Pe acelaşi subiect

Anişoara Vezeanu, cultivator: Îi vând destul de uşor pentru că românii iubesc plantele exotice şi îşi doresc la ei acasă o curte altfel decat restul lumii. Un bananier de 50-75 de cm înălţime costă 100 de lei, unul de un metru costă 125 de lei.

Nu doar bananierii s-au adaptat temperaturilor ridicate de la noi din ţară. Curmalele sunt alte plante care au prins deja rod în pământul românesc.

Florin Stănică, profesor de pomicultură: Este o plantă extrem de rezistentă la secetă şi extrem de rezistentă la temperaturile ridicate. Frunzişul arată foarte bine, plantele sunt sănătoase. Nu necesită tratamente speciale, un lucru important.

O plantă care deja are fructe şi rodeşte pentru că planta este productivă, costă undeva la 40-50 de lei cu TVA inclus. Un alt fruct exotic kiwi prinde rădăcini la noi.

Florin Stănică, profesor de pomicultură: Plantele la care ne aflăm rezistă la mai bine de -20 de grade Celsius. Este o plantă care necesită irigare. Are nevoie de cantitati mici de apă. Dacă se poate zilnic prin picurare sau microaspersie.

Holticultorii sunt de părere că pe viitor vom avea la raft fructe exotice produse în România.

Florin Stănică, profesor de pomicultură: Consumatorii români sunt încântaţi. Dacă ei ar găsi în magazin astfel de fructe, ar fi cu siguranţă încântaţi să le cumpere, mai ales că ele se pot produce în sisteme ecologice şi fără tratamente chimice şi au proprietăţi nutraceutice extraordinare.

Sperăm să avem fermieri curajoşi care să lase porumbul de-o parte şi să cultive pomi fructiferi care sunt foarte rezistenti si adaptati la sistemele climatice pe care le trăim. Cei care vor să aibă în curtea lor astfel de plante, trebuie să plătească între 50 şi 100 de lei pentru o plantă. Solurile cele mai bune sunt cele afânate şi bogate în materie organică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care a dat lovitura o româncă. Se poate vinde și cu 125 de lei bucata