Video Afacerea cu care un spaniol a dat lovitura în România. A început-o acum 20 de ani, când s-a îndragostit de ţara noastră
Acolo unde noi nu ştim, ne învaţă străinii. Doi spanioli au convins mai mulţi producători de fructe de pădure de la noi să se unească într-o cooperativă. În plus, au investit aproape un milion de euro într-un depozit unde vor să strângă toate fructele care riscau să rămână neculese şi să putrezească în plantaţii.
Guzman a început prima afacere în România în urmă cu 20 de ani, când a înfiinţat o plantaţie de mure în comuna Bustuchin din Gorj. S-a îndrăgostit de această zonă şi, câţiva ani mai târziu, a organizat şi o cooperativă, care are acum zeci de membri din întreaga Oltenie.
Guzman Aparicio, investitor: Cooperativa aceasta este din sufletul meu. A fost un mare lucru
Între timp, în localitatea vecină, Roşia de Amaradia, dealuri întregi, cât vezi cu ochii, s-au umplut de mure. Ion Dajiu este printre cei care au pariat pe fructele de pădure şi începe să culeagă deja roadele.
Ion Dajiu, producător: Toţi membrii din cooperativă au o şansă în plus faţă de ceilalţi. Dumnealui a trecut prin toate plantaţiile şi ştie ce avem fiecare.
- Afacerea cu care un prahovean a dat lovitura pe timp de caniculă: "Producem 10-12 tone zilnic, cererile vin din...
- "Facem ulei şi sirop de lavandă." O femeie din Harghita a pornit afacerea cu lavandă dintr-o întâmplare. Acum...
- Afacerea de succes cu care patru tineri români au dat lovitura. Ar putea câştiga 4.000.000 de lei
Doi spanioli dau o nouă şansă fructelor româneşti
Un kilogram de mure se vinde şi cu aproape zece lei.
Ion Dajiu, producător: Toată lumea are de câştigat. Anul trecut, le-am dus la un depozit, le-am congelat. A venit investitorul şi le-a ridicat
Pentru că nu avea unde să păstreze marfa, împreună cu un prieten din copilărie, spaniolul a amenajat şi un depozit de fructe de aproape o mie de metri pătraţi.
Guzman Aparicio, investitor: Vrem să comercializăm toate produsele crescute în România. Cred că sunt cele mai bune din Europa.
Ramon Lara, investitor: Am încercat fructele din Spania. Sunt bune, dar aici totul este 100% natural
Au obţinut 50 de mii de euro, bani europeni, plus un împrumut în bancă şi au mai pus până la 800 de mii de euro ca să-şi vadă visul cu ochii. Pentru cei din cooperativă, investiţia este mană cerească.
Ion Ciocea, primar Bustuchin: Anul trecut şi acum doi ani de zile, au rămas în pom, pentru că unde să le duci. Te costa mai mult culesul, cât le şi transportai, nu scoteai banii să le duci nu ştiu unde
Laurenţiu Andrei, producător: În viitorul apropiat, vor avea foarte multă desfacere datorită plantaţiilor de mure care se vor extinde pe aceste dealuri
Cei doi spanioli vor să angajeze şi zece oameni din localitate să lucreze în depozit. Dar îşi doresc să deschidă şi o linie de procesare aici şi să facă dulceţuri şi siropuri cu fructele adunate din Oltenia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰