Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care un spaniol a dat lovitura în România. A început-o acum 20 de ani, când s-a îndragostit de ţara noastră

Acolo unde noi nu ştim, ne învaţă străinii. Doi spanioli au convins mai mulţi producători de fructe de pădure de la noi să se unească într-o cooperativă. În plus, au investit aproape un milion de euro într-un depozit unde vor să strângă toate fructele care riscau să rămână neculese şi să putrezească în plantaţii. 

de Redactia Observator

la 11.07.2022, 19:53

Vezi și

Guzman a început prima afacere în România în urmă cu 20 de ani, când a înfiinţat o plantaţie de mure în comuna Bustuchin din Gorj. S-a îndrăgostit de această zonă şi, câţiva ani mai târziu, a organizat şi o cooperativă, care are acum zeci de membri din întreaga Oltenie.

Guzman Aparicio, investitor: Cooperativa aceasta este din sufletul meu. A fost un mare lucru

Între timp, în localitatea vecină, Roşia de Amaradia, dealuri întregi, cât vezi cu ochii, s-au umplut de mure. Ion Dajiu este printre cei care au pariat pe fructele de pădure şi începe să culeagă deja roadele.

Ion Dajiu, producător: Toţi membrii din cooperativă au o şansă în plus faţă de ceilalţi. Dumnealui a trecut prin toate plantaţiile şi ştie ce avem fiecare.

Pe acelaşi subiect

Doi spanioli dau o nouă şansă fructelor româneşti

Un kilogram de mure se vinde şi cu aproape zece lei.

Ion Dajiu, producător: Toată lumea are de câştigat. Anul trecut, le-am dus la un depozit, le-am congelat. A venit investitorul şi le-a ridicat

Pentru că nu avea unde să păstreze marfa, împreună cu un prieten din copilărie, spaniolul a amenajat şi un depozit de fructe de aproape o mie de metri pătraţi.

Guzman Aparicio, investitor: Vrem să comercializăm toate produsele crescute în România. Cred că sunt cele mai bune din Europa.

Ramon Lara, investitor: Am încercat fructele din Spania. Sunt bune, dar aici totul este 100% natural

Au obţinut 50 de mii de euro, bani europeni, plus un împrumut în bancă şi au mai pus până la 800 de mii de euro ca să-şi vadă visul cu ochii. Pentru cei din cooperativă, investiţia este mană cerească.  

Ion Ciocea, primar Bustuchin: Anul trecut şi acum doi ani de zile, au rămas în pom, pentru că unde să le duci. Te costa mai mult culesul, cât le şi transportai, nu scoteai banii să le duci nu ştiu unde

Laurenţiu Andrei, producător: În viitorul apropiat, vor avea foarte multă desfacere datorită plantaţiilor de mure care se vor extinde pe aceste dealuri

Cei doi spanioli vor să angajeze şi zece oameni din localitate să lucreze în depozit. Dar îşi doresc să deschidă şi o linie de procesare aici şi să facă dulceţuri şi siropuri cu fructele adunate din Oltenia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care un spaniol a dat lovitura în România. A început-o acum 20 de ani, când s-a îndragostit de ţara noastră