Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Afacerea cu care producătorii români au dat lovitura. Un singur hectar cultivat aduce câştiguri de peste 20.000 de euro

O porţie gustoasă de sănătate. Vorbim despre afine, micuţele fructe care au ajuns să fie cultivate peste tot în lume. În județul Mureş, de exemplu, afinele de cultură sunt îngrijite chiar de Direcţia Silvică. Cei de aici le plantează pentru a asigura cererea şi în afara sezonului afinelor de pădure. 

de Redactia Observator

la 20.07.2022 , 08:28

La pepiniera din Voivodeni, culegătorii lucrează de zor. E perioada de recoltare şi, dacă afinele nu se culeg acum, se strică. Munca culegătorilor nu e deloc uşoară, pe ciorchine fiind şi fructe coapte şi necopate. Numai cele albastre trebuie culese. Bob cu bob.

Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic: Se adună de către o persoană undeva la 35-40 de kg pe zi. Venim de dimineaţă, că dimineaţa e mai răcoare, pe căldură e mai greu. Dar, merge!

Până acum s-au recoltat peste două tone de fructe, iar producătorii speră să mai culeagă încă pe atât. Cultura din 2017 e pregătită cu toate cele necesare pentru o recoltă bogată. 

Vezi și

Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic: Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat. 

Pe acelaşi subiect

Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș: Ele sunt comercializate pe piaţa internă, la magazine din Reghin şi Tg. Mureş. Şi sunt la preţuri de 17 lei momentan, undeva între 15 și 20 de lei. Am încercat să creăm o alternativă la afinele de pădure.

Un singur hectar cultivat aduce câştiguri de peste 20.000 de euro

Pentru că afinele de pădure se coc mai târziu, cultivatorii se axează tot mai mult pe cele de cultură, pentru a asigura cererea. 

''Le mănânc crude. Pentru că au mai multe vitamine. Au rutozit, asta care e bună pentru vasele de sânge, pentru retină.'' 

Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș: Afinele de pădure estimăm că o să recoltăm, achiziţionăm, undeva între 10 și 20 de tone şi ajunge pe piața externă.

Vor mai trece însă două săptămâni până atunci. Afinele de cultură, în schimb, pot asigura venituri mai sigure şi mai constante. Un hectar cultivat poate aduce câştiguri de peste 20 de mii de euro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Afacerea cu care producătorii români au dat lovitura. Un singur hectar cultivat aduce câştiguri de peste 20.000 de euro