Video "Am cumpărat verdeţuri şi tot ce îmi trebuie, 500 de lei". Ce crede ministrul Finanţelor despre preţurile din piaţă
Nu preţurile alimentelor sunt mari în România, ci salariile sunt mici. O "enigmă greu de explicat", spune ministrul Finanţelor. Totuşi, Marcel Boloş merge destul de des la piaţă, acolo unde a constatat că preţurile sunt destul de mari.
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Mă duc în piaţa agroalimentară în Cluj-Napoca. Am cumpărat verdeţuri şi tot ce îmi trebuie pentru consum gospodăresc, ultima dată 500 de lei.
Reporter: 500 lei în piaţa?
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Da, am cumpărat şi pentru mama. Am cumpărat verdeţuri, am cumpărat carne, produse lactate.
Reporter: Preţurile cum vi se par?
- România are 6 luni să rezolve problema pensiilor speciale. 700 de milioane de euro din PNRR, blocate de UE
- O insulă privată din Panama costă mai puțin decât un penthouse în București sau un apartament în Londra
- Wall Street a înregistrat cea mai proastă zi din ultimii cinci ani, după războiul comercial declanșat de Trump
- Regula celor trei R. Cum să îţi redecorezi casa la un sfert din preţul pieţei
- Tinerii români au bătut recordul la şomaj în Europa. Cei care reuşesc să se angajeze dau naştere unui nou trend
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Foarte ridicate.
De la un an la altul, alimentele s-au scumpit, în medie, cu aproape 6 procente, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în ceea ce priveşte peştele proaspăt, aproape 15%, conservele din fructe, dar şi berea.
Pe de altă parte, dacă ne uităm la datele Eurostat, cele la nivel european, România are cele mai ieftine alimente din UE. Suntem alături de vecinii bulgari, în acest top, cu preţuri cu 42% mai mici faţă de media UE. Românii îşi lasă un sfert din salariu la casele de marcat ale supermarketurilor.
Suntem la coada clasamentului în ceea ce priveşte salariile, alături de Bulgaria, cu un salariu mediu brut de numai 11 euro. Ministrul Muncii susţine că salariul minim pe economie va creşte în ţara noastră la jumătatea acestui an, de la 3.300 lei brut, la 3.700 de lei brut. Aşadar vom ajunge la salariul minim european.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰