Antena Meniu Search
x

Video Românii se îndatorează la bănci ca să devină proprietari. Apartamentele şi casele de la periferia marilor oraşe sunt cele mai căutate

Tot mai mulţi români vor să devină proprietari iar pentru asta se îndatorează la bănci. Cererea de credite a crescut cu 30% faţă de anul trecut. Pentru că preţurile sunt mai mici, sunt la mare căutare apartamentele şi casele de la periferia marilor oraşe.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 28.07.2021, 20:56

Vezi și

Pe Ecaterina şi Elvin i-am surprins la o vizionare. Vor să se mute în casă nouă, iar pentru locuinţa visurilor ar vrea să dea sub 100 de mii de euro. Cum de preţurile din centru nu se pot atinge, cei doi tineri s-au orientat spre zona de sud. Elvin: ”Vrem să îl achiziționăm prin programul Prima Casă. Un apartament pentru următoarea noastră familie, de preferat cu trei camere”

Şi Ştefan tot spre periferia oraşului migrează. ”Eu îmi iau apartament cu două camere, destul de mare, 60 si ceva de mp, la 70 mii euro cu tot cu loc de parcare. Este mult mai ieftin față de ce am găsit în București”.

Tiberiu Necula, consilier vânzări: ”Am reușit să vindem peste 4000 de apartamente de la începutul anului și până acum”.

Românii aleg locuințele mai ieftine de la periferia marilor orașe

Pe acelaşi subiect

Capitala s-a extins enorm în ultimii ani. Ca să vă faceţi o idee, numai în cartierul Popeşti Leordeni, a doua cea mai mare suburbie din România, au fost construite peste 18 mii de locuinţe în ultimii 15 ani. Sute de case şi blocuri au răsărit însă şi în Dobroesti, Bragadiru, Otopeni ori Tunari, aşa că oferte se găsesc peste tot.

Toma Filipovici, Asociația Agențiilor Imobiliare: ”Ne putem cumpăra un apartament cu 2 camere între 42 mii și 65 mii euro. Ceea ce în București este imposibil la ora actuală”.

Preţuri similare sunt şi la periferia Clujului, unde de altfel este şi cea mai mare suburbie din România.

Alex Prunean, reporter Observator: ”In ultimii 15 ani, aproape 24.000 de locuințe au fost construite aici în Florești, iar șantierele de blocuri apar unul după altul, pentru că cererea continuă sa fie mare. Oficial, aici locuiesc 38.000 oameni. În realitate însă cifra este mult mai mare pentru ca, în lipsa școlilor și a grădinițelor, multi părinți si-au păstrat încă în buletin adresa din Cluj”.

Ceva mai scumpe sunt locuinţele de la marginea Timişoarei. În comuna Giroc, spre exemplu, un apartament cu două camere costă în jur de 65 mii - 70 mii de euro.

Iulia Pop, reporter Observator: ”Cu aproape 2.000 locuinte finalizate anul trecut comuna Giroc din Timișoara a devenit a treia cea mai mare suburbie din tara, depasind chiar si Bragadiru”.

Rata lunară depășește 1.600 de lei, la un credit ipotecar luat pe 25 de ani

Majoritatea locuinţelor scoase la vânzare sunt cumpărate prin credite bancare.

Silvia Jalea, manager comunicare bancă: ”O creştere a cererilor de credite ipotecare cu 58 la suta, excluzand de aici programul Prima Casă”

Andra Mitu, reporter Observator: ”La nivel naţional însă, în prima jumătate a anului s-au acordat cu 30 la suta mai multe imprumuturi prin comparatie cu perioada similara din 2020. Valoarea medie a unui credit ipotecar este de 300 mii lei. Adică vreo 60 mii de euro”.

Un calcul simplu ne arată că pentru un astfel de credit, luat pe 25 de ani, rata lunară depăseste 1600 de lei, dacă luăm în calcul o dobândă variabilă de 4,5% pe an.

Anca Bidian, analist financiar: ”În 20 de ani, știm cu toţii ca intervin evenimente. Unele fericite, altele mai putin fericite. Ne-ar trebui să ne lăsam de la început, un buffer, o anvelopa de mișcare”

Ideal ar fi ca rata lunară să nu fie mai mult de 25% din veniturile unei familii, spun experţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Românii se îndatorează la bănci ca să devină proprietari. Apartamentele şi casele de la periferia marilor oraşe sunt cele mai căutate