Antena Meniu Search
x

Video BNR anunţă inflaţie de o cifră, preţurile rămân la fel de mari. Lista completă a "exploziei" de la rafturi: cât s-au scumpit alimentele de bază

Oficial ne merge bine! BNR anunţă inflaţie de o cifră pentru finalul anului şi se aşteaptă la creştere economică, în ciuda zvonurilor de recesiune. De altfel, datele venite astăzi de la Institutul Naţional de Statistică ne confirmă că inflaţia a scăzut semnificativ la noi în ţară. Dincolo de rapoarte, în faţa rafturilor românii sunt încă şocaţi de preţurile mari. O tendinţă cu care trebuie să se obişnuiască şi în acest an.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 12.05.2023, 19:55

Vezi și

Românii încă simt efectele inflaţiei-record, de 17%, înregistrată la finalul anului trecut. Vestea bună care vine chiar de aici, de la Banca Naţională a României, este că nu vom mai avea parte de scumpiri. Pentru finalul acestui an, BNR estimează o inflaţie de 7,1%, iar pentru finalul anului 2024 nivelul acesteia ar putea ajunge chiar la 4,2%.

Chiar dacă salariile au crescut în unele domenii, inflaţia a "înghiţit" majorările

"Detensionarea pieţelor internaţionale ale materiilor prime începe să producă efecte de-a lungul lanţului intern de producţie. Scăderea preţurilor internaţionale la energie, metale de bază, mărfuri agro-alimentare se reflectă în preţurile de producţie. Sperăm că se va reflecta şi în preţurile produselor alimentare, care au fost şi sunt cele mai sensibile", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Pe scurt, economiştii spun că nu vom avea preţuri mai mici la raft în acest an, dar nici noi majorări. INS a publicat date noi care confirmă trendul. Inflaţia a coborât în aprilie la 11,2%, de la 14,5% - cât era în luna martie.   

"Această încetinire a inflaţiei ne va ajuta să ne menţinem nivelul de trai. Dacă ne uităm în ansamblu, preţurile sunt foarte mari deja, pentru că şi în condiţiile acestea de creştere mai lentă a preţurilor nu vorbim, totuşi, de o scădere a preţurilor", a declarat Andreea Nica, analist economic. Zahărul s-a scumpit cel mai mult dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut. Untul este mai scump cu aproape 35%, cartofii cu 34%, iar ouăle cu 30%. Dacă vorbim despre lapte- creşterea preţului este de aproape 28%, iar pâinea este şi ea mai scumpă cu aproape 18%.

Şi chiar dacă salariile au crescut în unele domenii, inflaţia a "înghiţit" majorările. În martie câștigul salarial mediu net din România a fost de 4.554 de lei. În raport cu preţurile de la raft, creşterea reală a salariilor a fost de doar 1%, arată datele INS. "Există un curs. România se integrează în Uniunea Europeană, devine ţară europeană şi vor creşte şi salariile, dar vor creşte şi anumite preţuri. Important e să păstrăm un echilibru. Lumea este o lume inflaţionistă", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. România este pe locul opt în Uniunea Europană în topul celei mai mari inflaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » BNR anunţă inflaţie de o cifră, preţurile rămân la fel de mari. Lista completă a "exploziei" de la rafturi: cât s-au scumpit alimentele de bază