Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video BNR anunţă inflaţie de o cifră, preţurile rămân la fel de mari. Lista completă a "exploziei" de la rafturi: cât s-au scumpit alimentele de bază

Oficial ne merge bine! BNR anunţă inflaţie de o cifră pentru finalul anului şi se aşteaptă la creştere economică, în ciuda zvonurilor de recesiune. De altfel, datele venite astăzi de la Institutul Naţional de Statistică ne confirmă că inflaţia a scăzut semnificativ la noi în ţară. Dincolo de rapoarte, în faţa rafturilor românii sunt încă şocaţi de preţurile mari. O tendinţă cu care trebuie să se obişnuiască şi în acest an.

de Greta Neagu

la 12.05.2023 , 19:55

Românii încă simt efectele inflaţiei-record, de 17%, înregistrată la finalul anului trecut. Vestea bună care vine chiar de aici, de la Banca Naţională a României, este că nu vom mai avea parte de scumpiri. Pentru finalul acestui an, BNR estimează o inflaţie de 7,1%, iar pentru finalul anului 2024 nivelul acesteia ar putea ajunge chiar la 4,2%.

Chiar dacă salariile au crescut în unele domenii, inflaţia a "înghiţit" majorările

"Detensionarea pieţelor internaţionale ale materiilor prime începe să producă efecte de-a lungul lanţului intern de producţie. Scăderea preţurilor internaţionale la energie, metale de bază, mărfuri agro-alimentare se reflectă în preţurile de producţie. Sperăm că se va reflecta şi în preţurile produselor alimentare, care au fost şi sunt cele mai sensibile", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Pe scurt, economiştii spun că nu vom avea preţuri mai mici la raft în acest an, dar nici noi majorări. INS a publicat date noi care confirmă trendul. Inflaţia a coborât în aprilie la 11,2%, de la 14,5% - cât era în luna martie.   

Vezi și

"Această încetinire a inflaţiei ne va ajuta să ne menţinem nivelul de trai. Dacă ne uităm în ansamblu, preţurile sunt foarte mari deja, pentru că şi în condiţiile acestea de creştere mai lentă a preţurilor nu vorbim, totuşi, de o scădere a preţurilor", a declarat Andreea Nica, analist economic. Zahărul s-a scumpit cel mai mult dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut. Untul este mai scump cu aproape 35%, cartofii cu 34%, iar ouăle cu 30%. Dacă vorbim despre lapte- creşterea preţului este de aproape 28%, iar pâinea este şi ea mai scumpă cu aproape 18%.

Şi chiar dacă salariile au crescut în unele domenii, inflaţia a "înghiţit" majorările. În martie câștigul salarial mediu net din România a fost de 4.554 de lei. În raport cu preţurile de la raft, creşterea reală a salariilor a fost de doar 1%, arată datele INS. "Există un curs. România se integrează în Uniunea Europeană, devine ţară europeană şi vor creşte şi salariile, dar vor creşte şi anumite preţuri. Important e să păstrăm un echilibru. Lumea este o lume inflaţionistă", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. România este pe locul opt în Uniunea Europană în topul celei mai mari inflaţii.

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » BNR anunţă inflaţie de o cifră, preţurile rămân la fel de mari. Lista completă a "exploziei" de la rafturi: cât s-au scumpit alimentele de bază