Antena Meniu Search
x

Video Economia Germaniei a intrat oficial în recesiune

Economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent, arată datele revizuite publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.05.2023, 20:59

Vezi și

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

"După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la finele lui 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative la rând", a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand.

O estimare preliminară, publicată la finele lunii aprilie, anunţa că PIB-ul a stagnat în primul trimestru, astfel că Germania ar fi evitat recesiunea.

Economia germană a intrat în recesiune în primele 3 luni ale anului

Pe acelaşi subiect

Însă conform noilor date revizuite, consumul privat nu a reuşit să susţină economia în contextul inflaţiei ridicate. Destatis a anunţat joi că gospodăriile private au cheltuit mai puţin pe alimente, precum şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în primul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul precedent. În schimb, investiţiile companiilor au crescut în primele trei luni ale anului, după o evoluţia slabă în doua jumătate a anului 2022. A existat de asemenea o contribuţie pozitivă la PIB din partea schimburilor comerciale.

În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Economia Germaniei a intrat oficial în recesiune