Antena Meniu Search
x

BNR menţine dobânda-cheie la 7% pe an. Prognozează o scădere mult mai alertă a inflației până la mijlocul anului viitor

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât joi menţinerea ratei dobânzii-cheie de politică monetară la nivelul de 7% pe an. După doi ani de dobânzi record şi nu mai puţin de 11 majorări, era de aşteptat ca BNR să apese astăzi frâna, în a doua şedinţă de politică monetară de anul acesta. Experţii din sistemul bancar estimau deja că dobânda de referinţă ar putea rămâne la 7% pe tot parcursul anului. De asemenea, BNR prognozează o scădere mult mai alertă a inflației până la mijlocul anului viitor.

de Redactia Observator

la 09.02.2023, 17:31

Vezi și

Banca Naţională a României a anunţat joi noua decizie privind rata de politică monetară. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, stabilit în şedinţa de politică monetară din ianuarie, informează banca centrală. De asemenea, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BCR menţine dobânda cheie la 7% pe an

Potrivit unui comunicat publicat de BNR, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de joi, 9 februarie 2023, a hotărât următoarele:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

"Prognoza actualizată evidențiază perspectiva descreșterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflației până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior, îndeosebi din trimestrul III 2023, în condițiile prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025 și ale redefinirii caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă –, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior, pentru ca în ultimul semestru al anului viitor să-și încetinească vizibil scăderea, rămânând la finele orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei", arată Banca Naţională Română.

Economiştii se așteaptau ca BCR să pastreze dobânda actuală după a doua ședință de politică monetară din acest an și sunt mai interesați de prognoza cu privire la inflație. BNR a majorat, pe 10 ianuarie, dobânda-cheie la 7%. Analiştii se aşteaptau la o nouă majorare, după cele opt de anul trecut și 11 în total, în ultimii doi ani, ca o strategie a BNR pentru temperarea inflaţiei. 

Anul trecut, dobânda cheie a crescut de opt ori. Mai exact, în ianuarie 2022, valoarea era de doar 2%, în iulie a atins 4,75%, iar în noiembrie a crescut din nou, până la 6,75%. Creşterea dobânzii cheie a dus, cum era şi de aşteptat, la o explozie în lanţ a indicilor ROBOR şi IRCC, coşmarul românilor cu credite la bănci. 

Majoritatea analiștilor au anticipat că BNR va menține dobânda-cheie la 7%, având în vedere că inflaţia va continua să scadă în 2023, urmând să ajungă la o singură cifră, după ce în a doua jumătate a anului 2022 a urcat la maximul ultimelor două decenii, apropiindu-se de 17%, potrivit publicației Ziarul Financiar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » BNR menţine dobânda-cheie la 7% pe an. Prognozează o scădere mult mai alertă a inflației până la mijlocul anului viitor