Antena Meniu Search
x

CALCUL. Câți bani trebuie puși deoparte pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună

Mulţi români se îngrijorează cu privire la momentul în care vor ieși la pensie, iar asta pentru că unele calcule cu pensiile de stat arată că cetățenii care se vor retrage din activitate peste 10 sau 20 de ani vor primi sume mici cu care să supraviețuiască în ultimii ani ai vieții. HotNews a făcut un altfel de calcul și a aflat suma pe care trebuie să o strângă un bărbat sau o femeie din România pentru a primi 1.000 de euro pensie privată, un venit ce ar asigura un trai cât de cât lipsit de griji.

de Redactia Observator

la 03.12.2023, 15:29

bani românești
CALCUL. Câți bani trebuie puși deoparte pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună - Shutterstock (arhivă)

Noua lege a pensiilor stabilește că vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați: 65 de ani. 

Așadar, având în vedere speranța de viață la 65 de ani, bărbații ar avea nevoie de 180.000 de euro în conturi pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună, iar femeile ar avea nevoie de 228.000 euro în conturi pentru aceeași pensie, pentru că la femei speranța de viață este cu patru ani mai mare.

Banii ținuți "la saltea" sau în conturi bancare se devalorizează până la pensie

Ținând cont că sumele sunt mari, a strânge banii în conturi bancare sau numerar ("la saltea") nu va fi de folos, mai ales că inflația va eroda din valoare. Instrumentele de economisire-investiție reprezintă o soluție mult mai bună. 

Potrivit Hotnews, care folosește un calculator cu dobânda compusă, cu 105 euro/lună, dacă un bărbat care astăzi are 35 de ani va folosi instrumente care să-i aducă cel puțin 9% anual, va avea la 65 de ani puțin peste 187.000 euro.

O femeie, în schimb, va trebui să pună deoparte 130 euro, având în vedere speranța de viață ridicată, și va ajunge la 231.000 euro la 65 de ani. Aceste sume nu iau în calcul și pensia garantată primită de la statul român.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » CALCUL. Câți bani trebuie puși deoparte pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună