Antena Meniu Search
x

Exemplu de calcul al pensiei. Cât va încasa o persoană care are salariul de 5000 lei

Mulţi români îşi fac griji în legătură cu momentul în care or să ajungă să iasă la pensie, asta pentru că există calcule de pensii care arată că cei care ar urma să iasă la pensie peste 10 sau 20 de ani, ar urma să iasă la pensie cu pensii foarte mici din partea statului.

de Redactia Observator

la 13.04.2023, 10:16

Românii se tem că or să aibă pensii din ce în ce mai mici
Românii se tem că or să aibă pensii din ce în ce mai mici - Profimedia
  • Românii care se pregătesc să iasă la pensie, se tem că ar urma să iasă la pensie cu o pensie mai mică decât în mod normal.

Totul din cauza faptului că raportul dintre pensionari şi angajaţi, cei care susţin, practic, sistemul de pensii ar urma să se schimbe în mod radical. Cifrele arată că, dacă în acest moment un salariat susţine aproximativ o pensie, există riscul ca peste câţiva ani să ajungem în aşa fel încât un salariat să fie obligat să susţină chiar plata a patru pensii.

Asta s-ar traduce într-un buget mult mai mic avut la dispoziţie pentru plata pensiilor şi, implicit, în pensii mai mici pentru pensionarii existenţi la momentul respectiv.

Iar soluţii nu prea există, singura fiind motivarea muncii inclusiv prin aducerea de lucrători din alte state, lucrători care să îşi dorească să activeze în condiţiile din România şi, astfel, să contribuie la sistemul public de pensii.

Cum se face calculul pensiei

Pe acelaşi subiect

Modul în care se calculează o pensie este destul de alambicat şi trebuie să ai anumite cunoştinţe de matematică. Vorbim despre o formulă de calcul care are în centrul atenţiei punctul de pensie, punct de pensie ce are în prezent o valoare de aproximativ 1785 lei. 

Specialiştii susţin că un contribuabil adună puncte de-a lungul stagiului de cotizare şi, în final, pensia pe care o are de primit se stabileşte după cum urmează "punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă".

Exemplu concret de calcul al pensiei

Pe lângă formula de calcul alambicată, prezentată mai sus, trebuie să ştiţi că plata efectivă a unei pensii depinde şi de alţi factori precum eventuala posibilitatea de a cotiza la un sistem paralel cum ar fi Pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii.

Astfel, conform adevarul.ro, un român care are 5.000 de lei salariu brut şi se pensionează peste 10 ani, ar urma să aibă o pensie de circa 1.600 de lei, iar unul aflat în aceeaşi situaţie, dar care are un salariu brut de 7.000 de lei, ar urma să aibă o pensie de 2.180 de lei.

Asta, evident, în condiţiile în care vorbim despre o persoană care nu a ales să contribuie şi pentru o pensie din Pilonul II. Dacă alegeţi să contribuiţi la Pilonul II, trebuie să ştiţi că pensia din partea statului ar urma să fie mai mică pentru că avem o contribuţie mai mică la sistemul public de pensii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Exemplu de calcul al pensiei. Cât va încasa o persoană care are salariul de 5000 lei