Antena Meniu Search
x

Video Pensiile care nu vor mai fi majorate în următorii ani, în raport cu inflaţia. Parlamentarii au fost de acord doar să nu le mai scadă

Legea pensiilor intră luni, după ora 16:00, la votul final în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaţilor.

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 18:50

Vezi și

Un amendament important la Legea Pensiilor a fost adoptat azi în Comisia de Muncă. Pensiile care ar fi trebuit să scadă după noua formulă la recalculare vor rămâne asa cum sunt acum, adică nu scad. Dar, aceste pensii nu vor mai fi indexate cu inflația în anii următori. Indexarea acestor pensii cu inflaţia se va face practic doar în momentul în care ele vor fi ajunse din urmă prin noua formulă.

După raportul de adoptare al Comisiei de Muncă, proiectul legii pensiilor va intra în dezbatere şi va fi supus votului şi în plenul Camerei Deputaţilor. Şedinţa de plen începe după ora 16:00. Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise. Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.

După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că "o mărire cât de cât e mai bună decât nimic". Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi "pentru", şase "împotrivă" şi 19 abţineri. 

Rămâne însă o mare controversă în ceea ce priveşte sursa de finanţare a majorării pensiilor, pentru că liderii PNL au spus iniţial că Guvernul nu-şi poate asuma în acest moment decât indexarea de 13,8%, cu rata inflaţiei. Potrivit unor sursele Observator, Guvernul are asigurate în prezent 15 miliarde de lei pentru indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, însă rămâne o diferenţă de 10 miliarde de lei, pe care ar trebui să o acopere din digitalizarea ANAF şi din combaterea evaziunii fiscale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Pensiile care nu vor mai fi majorate în următorii ani, în raport cu inflaţia. Parlamentarii au fost de acord doar să nu le mai scadă