Antena Meniu Search
x

Canada ordonă companiilor chineze să cedeze participațiile la minele de litiu. Bătălie pentru mineralele rare

Guvernul canadian a ordonat miercuri unui număr de trei companii chineze să-şi cedeze participaţiile la societăţi canadiene din sectorul mineralelor rare, invocând raţiuni de "securitate naţională".

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 12:27

Canada ordonă companiilor chineze să cedeze participațiile la minele de litiu
Mina de litiu în Chile - Profimedia

Potrivit unui comunicat, cele trei companii sunt Sinomine (Hong Kong) Rare Metals Resources Co Ltd, Chengze Lithium International Limited şi Zangge Mining Investment (Chengdu) Co Ltd.

Decizia a fost luată după analize aprofundate făcute de instituţiile canadiene responsabile cu securitatea naţională şi informaţiile, a transmis ministrul Inovaţiei, Ştiinţelor şi Industriei, François-Philippe Champagne.

"Canada va continua să primească investiţii străine directe, dar va acţiona în mod decisiv în cazul unor investiţii ce constituie o ameninţare pentru securitatea noastră naţională şi lanţurile noastre de aprovizionare cu minerale critice, atât la nivel naţional, ca şi în străinătate", a adăugat ministrul.

Măsura survine la cinci zile după ce Canada a anunţat o înăsprire a reglementărilor în materie de investiţii în domeniul mineralelor rare pentru companii de stat străine.

Pe acelaşi subiect

Care sunt mineralele critice pentru economie

Investiţiile unor societăţi publice străine în mineralele canadiene importante nu vor mai fi aprobate decât cu titlu excepţional, a avertizat săptămâna trecută guvernul federal.

Ottawa a întocmit o listă de 31 minerale numite critice pentru prosperitatea economică durabilă a Canadei, listă în care sunt incluse în principal cobaltul, litiul şi manganul, utilizate la panouri solare, eoliene şi baterii pentru vehicule electrice.

În ultimele două decenii, China principalul producător mondial de pământuri rare, a investit miliarde de dolari în Canada pentru a-şi asigura o aprovizionare cu metale rare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Canada ordonă companiilor chineze să cedeze participațiile la minele de litiu. Bătălie pentru mineralele rare