Antena Meniu Search
x

Video Acţiune de spionaj în SUA: Zece chinezi au fost puşi sub acuzare, în trei cazuri diferite. Ce încercau să obţină

Zece spioni chinezi au fost puşi sub acuzare, în Statele Unite, în trei cazuri separate, a anunţat, ieri, FBI. Într-unul dintre dosare, doi spioni sunt acuzaţi că ar fi încercat să perturbe o anchetă care viza un gigant chinez în domeniul telecomunicaţiilor. Aceştia ar fi încercat să mituiască un oficial american care era de fapt agent sub acoperire. Autorităţile americane blamează acum guvernul chinez pentru încălcarea legilor internaţionale. 

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 08:47

Shutterstock Vezi și

13 persoane au fost puse sub acuzare, în ultima săptămână, în trei dosare care vizează fapte de subminare a justiţiei, au anunţat autorităţie americane. Zece erau spioni chinezi. Într-unul dintre cazuri, doi dintre aceştia ar fi încercat să afle de la un oficial american date despre un dosar în care este anchetat un gigant de telecomunicaţii chinez care operează şi în Statele Unite.

Merrick Garland, procuror general al SUA: Inculpaţii au crezut că au avut un avantaj când au recrutat un angajat al Statelor Unite. Dar persoana pe care au recrutat-o era de fapt un agent dublu ce lucra pentru FBI. 

Ce încercau să obţină spionii chinezi

Spionii chinezi ar fi plătit aproximativ 61.000 de dolari pentru aceste informații, a declarat Departamentul de Justiție. Procurorul general al SUA spune că, pentru a fi prinşi în flagrant, procurorii au întocmit un document ce conţinea informaţii false despre un plan de a aresta directorii firmei din SUA. 

Pe acelaşi subiect

Merrick Garland, procuror general al SUA: Departamentul de Justiţie nu va tolera nicio încercare din partea niciunei puteri străine să submineze legea pe baza căreia democraţia noastră este construită. Vom continua să protejăm în totalitate drepturile tuturor din ţara noastră. Şi vom proteja, de asemenea, integritatea instituţiilor noastre. 

Numele companiei nu este menționat în documentele de acuzare, însă datele din dosar arată că este vorba despre Huawei, care a fost acuzată în 2019 de fraudă bancară.

Christopher Wray, director FBI: Vedem de asemenea un adevărat efort în interiorul guvernului chinez de a minţi, a înşela şi a fura când vine vorba de a domina toate sectoarele de tehnologie într-un mod necinstit, îndepărtând companiile americane rivale.

Autorităţile mai spun că spionii chinezi ar fi implicaţi şi în operaţiuna "Vânătoarea de vulpi", menită să identifice dizidenţii ajunşi pe teritoriul SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Acţiune de spionaj în SUA: Zece chinezi au fost puşi sub acuzare, în trei cazuri diferite. Ce încercau să obţină