Antena Meniu Search
x

Video Cât costă un an de vechime în muncă pentru pensie şi cine are dreptul să plătească

Cine vrea să compenseze perioadele în care nu a contribuit la sistemul de pensii poate profita de oportunitatea de a cumpăra vechime în muncă. Sunt însă anumite condiţii de respectat. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 26.01.2024, 16:14

Cât costă un an de vechime în muncă pentru pensie şi cine are dreptul să plătească
Cât costă un an de vechime în muncă pentru pensie şi cine are dreptul să plătească

Iulia Pop, reporter Observator: Persoanele care au nevoie să cumpere vechime pentru a compensa perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensii pot să facă asta şi în acest an. Potrivit ultimului cadru legal, cumpărarea vechimii include și semnarea unui acord de asigurare socială cu instituția de pensii și efectuarea de plăţi ce reprezintă tocmai contribuții la pensie. Astfel, se pot cumpără până la șase ani calendaristici anterior datei încheierii contractului de asigurare socială.

Un an costă 9.000 de lei. Oamenii își pot alege venitul asigurat la pensie, care trebuie să fie cel puțin egal cu valoarea salariului de bază minim brut pe economie, adică 3.300 de lei acum. Opțiunea nu este disponibilă pentru cei care sunt deja pensionați, iar perioadele de vechime pot fi achiziționate doar în scopul pensionării la vârsta standard. Cei care îndeplinesc toate aceste condiții legale pot să opteze pentru asigurarea retroactivă, pe perioade neconsecutive sau consecutive, cu condiția ca pe toată durata acestor perioade să nu depășească un total de șase ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 14 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Cât costă un an de vechime în muncă pentru pensie şi cine are dreptul să plătească