Antena Meniu Search
x

Video Românii care îşi pierd pensia, dacă nu trimit un formular de două ori pe an

Pensionarii români care locuiesc în străinătate trebuie să dovedească de două ori pe an autorităților din România că mai trăiesc. În caz contrar, plata pensiilor se suspendă. Decizia a fost luată pentru că în multe cazuri familia nu  declara decesul și  banii de pensie erau încasați necuvenit. 

de Redactia Observator

la 18.01.2024, 19:38

Vezi și

Legea obligă vârstnicii să trimită formularul de două ori pe an, pe 31 martie, respectiv 30 septembrie. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Pensionarii din străinătate trebuie să completeze certificatul de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului unde au resedinţa. Documentul poate fi trimis prin mail şi poşta Caselor Teritoriale de Pensii din ţara noastră. De altfel, în cazul în care acest document nu este trimis la timp, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare. 

Pensionarii din ţară se amuză - pe ei nu îi întreabă nimeni dacă mai trăiesc. Cei stabiliţi în străinătate nu văd, însă, nimic de râs. 

Situaţie comică pentru pensionarii din ţară

Pe acelaşi subiect

Radu Nicolae, pensionar stabilit în Italia: Ne pune pe drumuri mai mult şi nu e atât de simplu. Pierzi două zile. Aici este obligatoriu să te deplasezi la primărie sau la un funcţionar. În loc să se îmbunătăţească, se îngreunează situaţia.

Pensionar: Eu sunt pensionar. După ce că sunt pensionar să mai alerg să scot şi certificat că sunt în viaţă? Este de râs. 

Pensii de 300.000 plătite pentru românii decedaţi

Statul îşi ia, însă, măsuri de siguranţă. Numai anul trecut, a plătit pensii de aproape 300.000 de lei unor români care decedaseră în străinătate. 

Luiza Florescu, director Direcție Relații Internaționale: Nu întotdeauna suntem notificaţi de către aparţinători, de către rudele persoanelor decedate, cu privire la faptul că au decedat.

Luciana Cănilă președinte Federația pensionarilor din România: Nu este la îndemâna cuiva să-l mai încarci cu un document care trebuie reînnoit şi retransmis, dar este o reglementare care trebuie să existe. 

Aproape 100.000 de pensionari români sunt stabiliți în străinătate. Cei mai mulți, în Germania, Ungaria, Austria și Italia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 16 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Românii care îşi pierd pensia, dacă nu trimit un formular de două ori pe an