Antena Meniu Search
x

Video Ce procent din salariu va fi pensia din 2035. Sute de mii de români s-au înscris la Pilonul III şi contribuie cu zeci de euro lunar

Tot mai mulți români pun bani deoparte pentru pensie. Peste 80.000 de oameni au început să cotizeze anul trecut la Pilonul III, un număr record în ultimii 15 ani. Analiştii financiari cred că se caută alternative pentru un venit mai mare la bătrâneţe în condiţiile în care sistemul public de pensii nu poate asigura o viaţă decentă. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 11.01.2024, 19:51

Vezi și

Pentru că este facultativ, Pilonul III s-a dezvoltat mai lent în ultimii ani. Însă anul trecut a fost un adevărat boom. 

  • Lucia Cujbă, reporter Observator: Peste 83.000 de români au început să pună bani deoparte pentru a-şi asigura o bătrâneţe liniştită, un record al ultimilor 15 ani. În total, numărul celor care doresc o pensie privată suplimentară, pe lângă cea de la stat, a ajuns la 710.000. Au în conturi aproape 1 miliard de euro, cu 250 de milioane de euro mai mult decât au contribuit din 2007, atunci când a fost înfiinţat acest fond. Câştigul vine din randamentul care doar anul trecut a fost de 17%. 

Pensia privată, un venit suplimentar, pe lângă pensia de stat

Printre cei 700.000 de cotizanţi este şi Cristina. Este consilier juridic şi contribuie de 10 ani la Pilonul trei cu 50 lei pe lună. Spune că a luat decizia deoarece pensia asigurată de stat va fi prea mică pentru nevoile ei. 

Pe acelaşi subiect
  • Cristina Crăciunaş, participant Pilonul 3: Am ales această formă de economisire deoarece există foarte multă incertitudine asupra sistemului de pensii şi nu este niciodată prea devreme să începem să economisim.
  • Reporter: Ai calculat cat ai avea de primit lunar?
  • Cristina Crăciunaş, participant Pilonul 3: Suma este foarte mică, este de ordinul sutelor de lei. Este doar un plan B sau chiar C de economisire, nu este pensia pe care mă voi baza că mă voi întreţine lunar la vârsta pensionării.

Potrivit estimărilor, din 2035, pensia de la stat va reprezenta 35 la sută din salariul brut, în loc de 40% cât e acum.  

  • Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat: În ultima perioadă în spaţiul public s-a discutat foarte mult despre pensiile private. Mă aştept ca nivelul de interes să rămână în continuare ridicat. 

Câți bani se pot pune deoparte la pensie cu o cotizație de 400 de euro anual

În funcție de administratorul de pensii ales, contribuția porneşte de la câteva zeci de lei pe lună și nu trebuie să depășească 15% din venitul brut. Mulţi aleg să contribuie cu 400 de euro anual, pentru că această sumă nu este impozitată. Cine face acest lucru timp de 35 de ani va avea în cont 14.000 de euro, plus câştigul din investiţii. Cam 32.000 de euro, dacă luăm în calcul randamentul mediu de până acum. 

  • Irina Chiţu, expert educaţie financiară: Este o formă de economisire pe termen lung, pentru că nu ai acces până la 60 de ani, nu poţi să-i cheltui pe alte lucruri, ci sunt efectiv pentru pensia ta. 

Persoanele care au un apetit mai mare pentru risc au la îndemână instrumente care performează şi mai bine decât Pilonul III. Pot investi de exemplu în acţiuni sau fonduri mutuale, ca să strângă bani pentru zile negre. E posibil însă ca acestea să aducă venituri mai mici sau chiar pierderi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ce procent din salariu va fi pensia din 2035. Sute de mii de români s-au înscris la Pilonul III şi contribuie cu zeci de euro lunar