Antena Meniu Search
x

Video Cât de mult se scumpesc florile în luna iubirii. Producătorii se plâng că fac faţă cu greu avalanşei de cheltuieli

Micile gesturi de apreciere pentru cei dragi ne costă mai mult anul acesta. În luna iubirii, florile se vând mai scump cu 25 la sută. Producătorii şi comercianţii spun că au cheltuieli tot mai mari cu îngrăşămintele, încălzirea plantelor, dar şi cu importurile de seminţe. Astfel că, din solariu şi până în magazin, un fir de lalea, de exemplu, ajunge la un preţ şi de trei ori mai mare. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 06.02.2023, 21:08

Vezi și

Alexandru cultivă lalele şi zambile în serele sale din Ilfov. Este pregătit pentru încă o recoltă bogată, dar cu un cost pe măsură. Atât pentru el, cât şi pentru clienţii săi. Cele 200 de mii de fire de lalele pe care le cultivă vor înflori până de Dragobete, când vor pleca spre florării din toată ţara. Anul acesta florile se vor vinde mai scump. De la 2 lei, cu cât pleacă de la producător, vom ajunge să le cumpărăm la un preţ triplu sau chiar mai mare. 

Alexandru Velciu, producător: Bulbii s-au majorat în decurs de trei ani aproape cu 100%. 

Reporter: De unde îi aduceţi?

Alexandru Velciu, producător: Din Olanda. După care avem costurile cu încălzirea. 

Pe acelaşi subiect

Şi nu sunt singurele costuri de care se plâng producătorii. 

Dan Niţă, producător: S-au scumpit ghivece, turbă, îngrăşământ, mai ales îngrăşămintele cu azot s-au scumpit foarte mult. 

Reporter: Cu cât v-au crescut costurile?

Dan Niţă, producător: Undeva la 30-40 la sută, dacă nu mai bine. 

Reporter: În preţul plantelor cum se reflectă?

Dan Niţă, producător: Vom creşte un pic. 

Cât de mult se scumpesc florile în luna iubirii

Dacă anul trecut zambila în ghiveci costa şase lei, anul acesta va pleca de la producător cu cel puţin şapte lei. Primola va costa şi ea 5 lei bucata în loc de patru lei. În ciuda preţurilor mai mari, cererea rămâne crescută. 

Dan Niţă, producător: Pentru perioada 1-8 martie avem zambile la ghiveci, primole, lalele în ghiveci, narcise. Vom avea şi aranjamente făcute în coşuleţe. Undeva la 25.000 de ghivece. 

Şi florarii confirmă valul de scumpiri. 

Adela Manta,florar: Trandafirii, anul trecut, undeva la 12 lei, iar acum sunt 15. Probabil o să mai fie o uşoară creştere.

De altfel, trandafirul este vedeta lunii februarie, iar de Valentines Day, dar şi de Dragobete comercianţii se aşteaptă ca majoritatea îndrăgostiţilor să le treacă pragul. 

Adela Manta,florar: Unii sunt clasici şi merg doar cu un trandafir şi merg să sărbătorească evenimentul pe stil vechi, dar sunt şi clienţi care vor să fie ceva wow şi nu se uită chiar atât de mult la preţ. 

80% dintre florile vândute la noi în ţară vin din import şi fac o concurenţă serioasă producătorilor locali, care nu îşi pot da marfa la adevărata ei valoare, spun cei din piaţă. În florării, un buchet este mai scump, în medie, cu 25 la sută faţă de anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cât de mult se scumpesc florile în luna iubirii. Producătorii se plâng că fac faţă cu greu avalanşei de cheltuieli