Antena Meniu Search
x

Video Lanţul scumpirilor la alimentele de bază. Cele mai afectate afaceri au majorat preţurile şi cu 40%: "Mărim treptat, să nu speriem lumea"

Scumpirea alimentelor de bază, precum laptele, untul sau zahărul, duce la majorări de costuri în lanţ. Unele din cele mai afectate business-uri sunt cofetăriile şi patiseriile. Preţurile prăjiturilor, spre exemplu, au crescut cu 20%, iar al croissantelor, chiar şi cu 40%. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 29.01.2023, 20:38

Vezi și

"Avem aici zahăr, o să mai luăm unt, dar şi lapte. Sunt cele trei alimente de bază care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Spre exemplu, preţul uui kilogram de zahăr a crescut cu 63%, untul e mai scump cu 45%, iar laptele cu 33%. Asta spun datele oficiale. Dacă venim însă în magazin, creşterile sunt mult mai mari. Spre exemplu, doar pentru aceste trei produse ajungem să plătim peste 42 de lei", arată Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Scumpiri în lanţ. Preţurile continuă să crească

Urmările nu au întârziat să apară în unele industrii. "Creşterea a fost treptată, dar în ultima perioadă accelerată. Aproape toţi furnizorii, dintr-odată, au triplat preţurile", spune Cristi Turcu, manager cofetărie.

În cofetăria din imagini, preţurile au crescut cu 20% în ultimul an. Şi nu se vor opri aici: "Avem un tort care se numeşte Red Velvet. Un blat roşu, umed, vanilat, cu cremă de mascarpone. Kilogramul este 160 de lei". "Ne pregătim iarăşi, în lunile ce vor urma, pentru o altă mărire de preţuri, pentru că altfel nu se poate", a precizat Cristi Turcu, manager cofetărie.

Pe acelaşi subiect

"Aici s-a dublat, de când tot vin să cumpăr. În general, vin să iau torturi de aici. Acum 5 ani era 45 de lei kg, acum e 90 de lei kg", mărturiseşte un client. Altcineva a venit să ia "un tort pentru o prietenă. 270 de lei".

Cât a ajuns să coste un croissant

Şi alte produse de patiserie care conţin lapte, unt sau zahăr sunt mai scumpe. "Anul trecut aveam un preţ de 5 lei pentru croissantul simplu, cu unt, şi acum sare de 7 lei. 6 lei un croissant cu ciocolată, acum a ajuns 8,5 lei. Mărim treptat preţurile, cu câte 10%, ca să nu speriem lumea", spune Călin Ţînţărean, manager patiserie. 

Importurile, de vină pentru preţurile mari

Care sunt principalele cauze pentru scumpirea produselor de bază? În primul rând, importurile. "Transportul, ca să aduci un pachet de unt din Franţa în România, costă mult mai mult decât dacă l-au aduce de la Covasna sau Alba Iulia în Bucureşti", a explicat Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară.

"Scumpirea utilităţilor, energiei, gaze, carburanţi, dar şi a materiilor prime, au declanşat acest fenomen. Supermarketurile au ajuns, pentru o parte din populaţie, mai ceva ca nişte muzee", a precizat Adrian Negrescu, analist economic.

Valentine's Day, Dragobete, 1 sau 8 Martie vor fi în acest an mai scumpe. Multe cofetării vor mări din nou preţurile, în preajma acestor sărbători.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Lanţul scumpirilor la alimentele de bază. Cele mai afectate afaceri au majorat preţurile şi cu 40%: "Mărim treptat, să nu speriem lumea"