Antena Meniu Search
x

Cât de sigure sunt depozitele bancare în România

Garantarea depozitelor bancare este întâlnită în aproape toate ţările lumii şi este recunoscută ca fiind contribuţia sa fundamentală la menţinerea stabilităţii financiare. În contextul actual, tot mai mulţi români apelează la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare pentru a putea să plătească ratele. Cât de sigure sunt aceste fonduri?

de Redactia Observator

la 13.04.2023, 19:41

Cât de sigure sunt depozitele bancare în România
Cât de sigure sunt depozitele bancare în România - Shutterstock

Dobânzile la depozitele bancare au crescut pe tot parcursul anului trecut, însă, niciuna nu a reușit să depășească rata inflației. În momentul de față, cel mai bun depozit bancar, oferit de tbi Bank nu reușește să depășească rata anuală a inflației de 15,5%.

O sumă de bani păstrați la o bancă, de exemplu într-un cont de economii, constituie un depozit. Modelul de afaceri al majorității băncilor constă în a împrumuta acești bani altor clienți, ținând doar o parte din ei la dispoziția celor care ar dori să efectueze retrageri. Pentru a garanta că aceste depozite rămân, într-o proporție semnificativă, sigure chiar și în cazul în care o bancă intră în dificultate, băncile contribuie la un fond de asigurare, cunoscut sub denumirea de „schemă de garantare a depozitelor”. Acest fond este important pentru a menține încrederea în sistemul bancar și a descuraja deponenții să își retragă simultan economiile în perioade caracterizate de tensiuni.

Ce este Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare 

Fondul de garantare a depozitelor bancare este un sistem de protecție a depunerilor populației sub forma depozitelor, conturilor curente sau de card, la instituțiile de credit din România, în cazul în care acestea se află în imposibilitatea de a onora obligațiile față de deponenți.

Pe acelaşi subiect

FGDB poate fi administrator delegat sau acționar la o bancă aflată în dificultate, atunci când BNR decide implementarea măsurilor de stabilizare în cazul unei bănci. FGDB poate desfășura și activități de administrator special, administrator interimar ori lichidator al instituțiilor de credit în cadrul activității de lichidare a băncii.

Fondul a fost înființat în anul 1996 și își desfășoară activitatea în baza Ordonanței Guvernului nr. 39/1996 privind înființarea și funcționarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată în 2010, cu modificările și completările ulterioare.

Administrarea și conducerea FDGB se realizează după modelul sistemului dualist, pe două niveluri, Consiliul de administrație și Conducerea executivă. FGDB este administrat de către un Consiliu de supraveghere, format din 7 membri. Președintele Consiliului de Administrație este Lucian Croitoru. Directorul general al FGDB este Petre Tulin.

 Care sunt băncile membre FDGB

FGDB a plătit compensații pentru 7 bănci românești care au dat faliment între 1999 și 2012: Banca Albina, Bankcoop, Banca Internațională a Religiilor, Banca Română de Scont, Banca Turco-Română, Banca "Columna", Nova Bank. Raportat la totalul creanțelor provenite din plata compensațiilor, gradul de recumperare a creanțelor se ridică la 34,06%. 

În decembrie 2011, în schema de garantare a depozitelor din România cuprindea 33 de instituții de credit persoane juridice române, din care 32 de bănci și Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP. 

Începând cu noiembrie 2011, FGDB face parte din Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară, alături de Ministerul Finanțelor Publice, Bănca Națională a României, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Cum funcționează asigurarea depozitelor

În prezent, schemele de garantare a depozitelor din Europa sunt organizate la nivel național, deși au fost convenite standarde minime la nivelul Uniunii Europene. În conformitate cu normele Uniunii Europene, aceste scheme garantează o sumă de 100.000 euro pentru fiecare deponent. Unele state membre dispun de mai multe scheme, organizate de diferite categorii de bănci, precum bănci de economii, cooperative de credit, bănci din sectorul public sau bănci private.

În cazul în care o anumită schemă națională de garantare a depozitelor nu reușește să acopere pierderile deponenților în situația intrării în dificultate a unei bănci mari, poate fi necesar ca diferența să fie acoperită de contribuabili, ceea ce, la rândul său, ar putea afecta finanțele publice ale țării respective. Criza financiară a arătat că problemele bancare nu se opresc la frontierele naționale.

Cât de sigure sunt depozitele bancare la băncile româneşti

„Garantarea depozitelor bancare este întâlnită în aproape toate ţările lumii, recunoscută fiind contribuţia sa fundamentală la menţinerea stabilităţii financiare.

Asigurarea protecţiei sumelor de bani depuse la bănci reprezintă, pe de altă parte, un element determinant în luarea deciziei de a economisi prin intermediul depozitelor bancare, considerate din acest motiv cele mai sigure instrumente de economisire.

Practic, garantarea se concretizează prin despăgubirea deponenţilor, într-o anumită limită, în cazul în care banca la care au banii nu îşi mai poate îndeplini obligaţiile de plată faţă de aceştia (de pildă, depozitele devin indisponibile în situaţia falimentului băncii)", a transmis în trecut director general FGDB, Petre Tulin. 

Mai multe informaţii găsiţi aici!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cât de sigure sunt depozitele bancare în România