Antena Meniu Search
x

Video Câţi bani au de dat în plus românii dacă IRCC atinge valoarea actuală a Roborului: Calcul: Rata lunară, la un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani

Urmează o perioadă dificilă pentru românii cu credite în lei. IRCC, parte importantă a dobânzilor pentru creditele în lei, va sări de pragul de 4% în luna octombrie. Asta înseamnă sute de lei în plus la rata lunară. Vestea şi mai proastă este că până la anul va ajunge, cu paşi mici, dar siguri, pe urmele indicelui Robor, la nivelul de 8%. Analiştii spun ca soluţia este dobânda fixă. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 21.09.2022, 20:30

Shutterstock Vezi și

Bucuria că plătesc dobânzi mai mici lună de lună faţă de alţi datornici n-a ţinut prea mult pentru cei cu împrumuturi în lei, raportate la IRCC. Indicele a crescut de la un trimestru la altul în ultimele douăsprezece luni, iar pentru următorul an veştile nu sunt mai bune. 

Irina Chiţu, analist financiar: Ratele la credite vor creşte cam cu 17%, iar de anul viitor, de la 1 ianuarie, când va depăşi 5,7%, vor creşte cu peste 38%. Estimările nu sunt optimiste pentru anul acesta şi anul viitor.

Calcul: Rata lunară, la un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani

Mai exact, analiştii se aşteaptă ca la jumătatea anului viitor IRCC să atingă valoarea actuală a Roborului, aproape 8%. Dacă mai luăm în calcul şi marjele băncilor care variază, în medie, între 2 şi 3%, asta înseamnă o dobândă lunară de peste 10%. 

Pe acelaşi subiect

La un împrumut Prima Casă, de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, asta înseamnă că anul viitor un client ar urma să plătească o rată cu 900 de lei mai mare faţă de cea actuală. Adică o creştere de 70%. 

Anamaria Feraru, broker de credite: Principala preocupare a clienţilor este unde se va duce IRCC-ul, dacă mai cresc dobânzile, cum pot să fac să îmi iau o dobândă fixă cât mai mică. 

Irina Chiţu, analist financiar: Dobânda fixă este soluţia acum, pentru refinanţările şi pentru Robor şi pentru IRCC. 

''Să presupunem că din luna octombrie, odată ce IRCC va depăşi pragul de 4%, clienţii băncilor vor dori să facă refinanţare şi să treacă la dobândă fixă. Asta înseamnă, raportat la un împrumut de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, că rata va îngheţa pentru următorii 3-5 ani la 1.510 lei. Un avantaj, spun analiştii, care estimează că, odată cu evoluţia dobânzilor, asta ar putea însemna o economie de aproape 700 de lei pe lună.''

Anamaria Feraru, broker de credite: Ce recomandăm, în schimb, clienţilor, este să ia acum o dobândă fixă şi, mai apoi, dacă ajungem la un IRCC de 2-3%, să mergem pe variantă de refinanţare. În momentul de faţă sunt foarte multe bănci care fac campanii pe varianta de refinanţare cu costuri zero. 

În timp ce mulţi îşi refac socotelile, alţii cântăresc dacă merită să renunţe la chirie pentru rată în această perioadă.

''Aţi îndrăzni să faceţi un împrumut în perioada asta?

Nu. Nu pentru o sumă întreagă.'' 

''Cred că rata tot mai mică decât chiria este. Deci încă este avantajos, da.'' 

Cei care îşi refinanţează creditul la o altă bancă trebuie să se aştepte la costuri suplimentare atât cu scrisoarea de refinanţare, cât şi cu evaluatorul şi notarul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Câţi bani au de dat în plus românii dacă IRCC atinge valoarea actuală a Roborului: Calcul: Rata lunară, la un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani