Antena Meniu Search
x

Ce abilități trebuie să ai în 2021 pentru piața muncii

Indiferent că lucrezi în vânzări, comunicare, finanțe sau construcții, un bagaj cât mai consistent de abilități profesionale te va face ușor de remarcat și te va ajuta să avansezi în carieră. Progresul tehnologic influenţează puternic piaţa muncii și doar cei care reușesc să țină pasul, învățând continuu pentru a rămâne relevanți, se bucură de avantaje.

de Redactia Observator

la 30.11.2021, 11:53

Ce abilități trebuie să ai în 2021 pentru piața muncii
Ce abilități trebuie să ai în 2021 pentru piața muncii - Profimedia Images

Cele mai multe oportunități de angajare se găsesc în orașele mari, cu centre de afaceri importante și industrie dezvoltată, iar acolo concurența pe piața locurilor de muncă este ridicată. Dacă ești interesat de locuri de muncă Iași, de exemplu, vei afla curând că orașul este lider detașat în țară la capitolul transport, servicii si condiții de viață. Prin urmare, e un punct important de atracție pentru oameni extrem de bine pregătiți profesional, cu abilități antrenate pentru a se adapta anului 2021.

Iată câteva abilități care te pot ajuta să te evidențiezi în organizația în care muncești, ori să îți găsești un loc de muncă mai bine plătit:

1. Flexibilitatea cognitivă - Se referă la capacitatea de a jongla cu mai multe concepte simultan. Nu neapărat de a face mai multe lucruri în același timp, ci mai degrabă de a reuși să te focusezi rapid pe diferite aspecte ale unei probleme, de exemplu, fără să pierzi prea mult timp încercând să pui la un loc piese de puzzle în mintea ta. Flexibilitatea cognitivă implică un anumit nivel de creativitate, de gândire critică și de a pune lucrurile într-o lumină nouă.

2. Abilități de comunicare - Comunicarea e cheia succesului într-o echipă. Ea leagă și dezvoltă conexiuni la nivel emoțional cu cei din jur și facilitează explorarea de idei inovative. În ciuda trendului de digitalizare a afacerilor, abilităţile sociale sunt din ce în ce mai importante pe piaţa muncii. Munca în echipă, empatia, abilitățile de negociere sunt câteva dintre acele calități care pot face diferența în orice domeniu de activitate.

3. Inteligenţa emoţională - În strânsă legătură cu abilitățile de comunicare, inteligența emoțională este cea care ne face să diferențiem între multitudinea de emoții pe care le simțim și să acționăm în consecință. Nu împinși de impuls, ci luând deciziile potrivite în situații de stres sau în situații limită. Inteligența emoțională este luată în calcul când vine vorba de adaptarea persoanei la diferite situații la locul de muncă și pot face diferența între un angajat care avansează în carieră și unul care eșuează în tentativele sale de a se dezvolta profesional.

4. Creativitatea - Nu există om care să se fi născut lipsit complet de creativitate și, cu toate acestea, puțini sunt aceia care se pot lăuda cu o asemenea abilitate în CV-ul personal. Pentru că mulți asociază creativitatea cu latura artistică, conceptul de a fi creativ a fost ușor distorsionat în ultima perioadă. Totuși, a fi creativ presupune inclusiv de a găsi soluții la care alții nu s-au gândit până în acel moment, la a gândi ”outside the box”, la a jongla cu idei și concepte până la a le ”așeza” în locul potrivit. Însă, mai mult ca orice altă abilitate, creativitatea trebuie exersată, prin urmare este necesar să dedici timp și energie ideilor tale.

Desigur, niciuna dintre abilitățile de mai sus nu-ți pot asigura succesul în a obține locul de muncă la care visezi dacă nu ești la curent cu ultimele tehnologii folosite în domeniul tău de activitate, fie că e vorba de analiză, programare sau management.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Ce abilități trebuie să ai în 2021 pentru piața muncii