Antena Meniu Search
x

Topul locurilor de muncă de viitor

Lumea este într-o continuă schimbare socială, economică, culturală și, nu în ultimul rând, tehnologică. Ține de fiecare dintre noi să ne putem adapta și reprofila, după caz, și să ne creștem șansele de a ne angaja într-unul dintre domeniile de viitor.

de Redactia Observator

la 30.11.2021, 11:38

Topul locurilor de muncă de viitor
Topul locurilor de muncă de viitor - Profimedia Images

Având în vedere evoluția rapidă a tehnologiei, abilitatea de a anticipa schimbările pe piața muncii, precum cea a locurilor de muncă din Brașov, este prioritară. Contextul pandemic a obligat industriile să se desfășoare în lumea online și a grăbit transformarea digitală a unor companii în care, până acum aproximativ doi ani, cei mai mulți dintre angajați erau abia în faza de ”alfabetizare” digitală.

Dacă ar fi să facem acum un top al locurilor de muncă de viitor, în România sau oriunde în Europa, atunci am ocupa primele poziții cu joburi din domeniile IT și Sănătate. Pentru că nu toate schimbările sunt în bine, printre cele mai căutate locuri de muncă în viitor vor fi cele privind mediul înconjurător și felul în care putem avea grijă de planetă. Vor fi căutați inginerii de biologie sintetică, inginerii de deșeuri, specialiștii în agricultură urbană și tehnicienii de energie solară sau eoliană.

Cu precădere, domeniul IT va continua să acapareze mare parte din piața muncii în viitor. Programatorii, dezvoltatorii de software, analiștii pentru securitatea informației, administratorii de sistem și specialiștii în securitatea rețelelor sunt doar câțiva dintre profesioniștii la mare căutare în acest domeniu. Astfel, putem spune că îmbunătățirea continuă a competențelor digitale este, prin urmare, o necesitate.

Pandemia de coronavirus ne-a arătat, printre altele, efectele vulnerabilității unui sistem medical insuficient și învechit. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că planeta duce lipsă de aproape șase milioane de profesioniști în domeniul asistenței medicale. Țări precum Ungaria și Polonia s-au confruntat cu adevărate crize de personal medical, care au culminat cu închiderea unor spitale. Situația nu este roz nici în România, așadar în Sănătate va fi mereu nevoie de personal bine pregătit.

Nevoia de medici, asistente și infirmieri va deveni tot mai mare pe măsură ce populația îmbătrânește, iar specialiștii prezic că pandemiile se vor înmulți. Alte servicii, precum telemedicina sau școala online, se vor dezvolta inclusiv în România, pentru că educația și sănătatea sunt esențiale pentru creșterea armonioasă a unei noi generații

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Topul locurilor de muncă de viitor