Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce impozit se plăteşte la vânzarea unui imobil în 2024

Viaţa se scumpeşte şi mai mult pentru români. Cei care vor să-şi cumpere o casă vor plăti cu câteva mii de euro în plus. Statul îi va taxa și pe românii cu averi și proprietăți scumpe. Practic, vom plăti din buzunarul nostru pentru a acoperi risipa uriaşă de bani publici.

de Redactia Observator

la 19.01.2024 , 17:05

Ce impozit se plăteşte la vânzarea unui imobil în 2024 Ce impozit se plăteşte la vânzarea unui imobil în 2024

De la un an la altul, contribuţiile către stat tot cresc. Vom plăti mai mult la impozitele pentru case, maşini sau terenuri. Şi locurile de parcare vor fi mai scumpe. Creşterea va fi de aproape 14%, cât a fost inflaţia pe anul trecut. Măsura a fost deja adoptată în toate marile oraşe încă de la finalul anului trecut. 

Cum se calculează impozitul plătit la vânzarea unui imobil în 2024

Pentru o garsonieră, impozitul va creşte de la 144 de lei, la 164 de lei pe an. Pentru un apartament cu două camere, taxele vor fi cu 30 de lei mai mari, adică 220 de lei, iar pentru unul cu 3 camere, peste 330 de lei pe an.

Articolul continuă după reclamă

Proprietarii maşinilor cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 cm cubi vor achita aproape 60 de lei, iar pentru autoturismele de 2.000 cm cubi, impozitul va ajunge la 250 de lei. Cei cu maşini puternice vor plăti aproape 3.000 de lei pe an.

Pe acelaşi subiect

Şi locul de parcare de reședință va fi mai scump, tot cu 14 la sută. Va costa aproape 350 de lei, la periferia Capitalei, şi circa 700 de lei, în zona centrală. Ca şi până acum, cine scapă de obligaţiile fiscale în primele trei luni din an, va beneficia de o reducere de 10%. 

Scutiri de la plata impozitului (daca nu exista scutiri, renuntam la intertitlul acesta)

Şi chiriile cresc cu până la 20%

Însă şi cei care aleg să rămână în chirie plătesc cu aproape 20% mai mult. Mulţi români s-au grăbit în ultima lună din 2023 să semneze precontracte la apartamentele noi pentru a beneficia de cota redusă de TVA. "Am înregistrat creşteri cu 10% faţă de o lună obişnuită. 28, 29 au fost zilele cele mai aglomerate", spune Georgiana Dumtirana, reprezentant dezvoltator imobiliar.

Dacă pentru prima locuinţă cu o valoare de sub 120.000 euro TVA-ul este de 9%, pentru cea de-a doua - creşte la 19%. 19% este TVA-ul şi pentru proprietățile care depășesc pragul de 120.000 euro. De exemplu, pentru o diferență de preț de doar 3.000 euro la un apartament, un român plăteşte cu peste 12.000 euro mai mult TVA. Pentru a evita taxele, locuinţa poate fi cumpărată direct de la proprietar. 

"Prețul unui apartament de 3 camere și o suprafață de 70 mp în acest bloc nou este de 150.000 euro cu tot cu TVA 19 %. În schimb, pentru locuințele din blocurile vechi nu se percepe TVA. Un apartament cu aceeași suprafață în acest imobil vechi este aproape la jumătate de preț", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.

Scutiri de la plata impozitului

O altă variantă de a scăpa de taxe este ca locuinţa să fie cumpărată pe firmă. "Persoana juridică trebuie să fie plătitoare de TVA ca aceasta să facă achiziţia cu taxare inversă, adică să nu se plătească TVA. Dacă persoana juridică nu e plătitoare de TVA va achita TVA conform legii", explică Georgiana Dumtirana, reprezentant dezvoltator imobiliar.

"Este cea mai bună investiţie în momentul de faţă cumpărarea unei locuinţe noi, pentru că preţurile sunt în creştere, niciodată în scădere", recomandă Cătălin Angheluţă, agent imobiliar.

În Capitală, preţurile pornesc de la 50.000 euro pentru o garsonieră şi ajung la peste 150.000 euro pentru un apartament cu 3 camere. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri economice » Ce impozit se plăteşte la vânzarea unui imobil în 2024