Antena Meniu Search
x

Video Ce procent din salariul brut primeşte un angajat din România. Situaţia se va înrăutăţi din 2025

Românii muncesc aproape 6 luni din an doar pentru a plăti taxe si impozite către stat. Cu toate acestea, reforma fiscală avută în vedere de coaliţia de guvernare pentru 2025 se anunţă una dură. Impozitul pe venit ar putea creşte, ceea ce ne va lăsa cu şi mai puţini bani în conturi.  

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 15.01.2024, 20:01

Vezi și

Un angajat din România primeşte în fiecare lună mai puţin de 60% din salariul brut. Restul, este reţinut şi ajunge în visteria statului.

Marius Gîrlașiu, reporter Observator: 10% este impozitul pe venit și tot 10% contribuția la Sănătate. Alte 20 de procente ajung, lună de lună, în Bugetul Asigurărilor Sociale. De la 1 ianuarie, contribuția la Pilonul II de pensii a crescut la 4,75% salariul brut. Peste toate acestea, angajatorul plătește și el o contributie de asigurare pentru fiecare angajat. Asadar: dacă excludem pensia privată, statul încasează în final peste 42% din fiecare salariu.

Situaţia se va înrăutăţi din 2025

Taxele pe muncă aplicate în România sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană. În plus, trebuie să luăm în considerare inflatia - o taxă invizibilă, care erodează puterea de cumpărare, dar si Taxa pe Valoarea Adăugată.

Pe acelaşi subiect

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Un lucrător plătește 42% impozit pe salariu și apoi mai platește 19% TVA. Deci undeva la 60% din veniturile pe care le produce se duc la Stat. Plătim 60% din venituri către Stat. Deja e prea mult. Să crească și mai mult nu mai face sens a lucra în România pentru cei care au studii.

Bogdan Glăvan, profesor de Economie: Gândiți-vă că din țara asta au plecat 5 milioane de români. De ce au plecat? Pentru că au avut impozite mici? Am fost paradis fiscal? Evident că nu. Ca să încurajăm românii să se întoarcă trebuie să avem impozite mici.

Cu toate acestea, reforma fiscală, negociată în Coaliție, ar putea aduce taxe și impozite mai mari de anul viitor.

Cotă unică de 16%

Marius Gîrlașiu, reporter Observator: Impozit progresiv sau o cotă unică de 16% fără niciun fel de exceptie. Sunt principiile anuntate de seful Guvernului pentru reforma fiscală. O cotă unică fără exceptii ar însemna majorări de taxe după alegerile din 2024. Impozitul pe venit, plătit de angajati, ar creşte cu 6 procente: de la 10% la 16%. Statul ar încasa mai mult si de la firme. Impozitul pe dividende - adică taxa încasată de Stat din profitul companiilor - s-ar dubla: de la 8% în prezent, la 16% după reforma fiscală.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Să ajungem undeva la 70-75% din banii câștigați de cineva să mearga la Stat ajungem în Evul Mediu, în şerbie la Stat. Taxarea adevărată va veni în 2025 și va fi probabil taxe pe venit – deja se vorbește despre acest lucru și vor fi probabil majorari de TVA.

Bogdan Glăvan, profesor de Economie: Nu vom trece la un impozit progresiv cu cote între 1% și 3%. Asta e o fantezie. Vom trece la un impozit progresiv cu cote care vor urca mult dincolo de actula cotă de 10%. Poate vor fi 20% - 25%. Aceasta politica de mărire a taxelor. Nu face decât să frâneze, să toarne nisip în roțile economiei și să impacteze nivelul de trai.

FMI si Banca Mondială recomandă Guvernului să renunte la cota unică si să introducă un sistem fiscal de impozitare progresivă ca solutie pentru acoperirea deficitului bugetar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Ce procent din salariul brut primeşte un angajat din România. Situaţia se va înrăutăţi din 2025