Antena Meniu Search
x

Video Imobiliare 2024. Schema prin care poţi evita să plăteşti noul TVA majorat la apartamente

Casă, dulce casă, devine casă, scumpă casă. Preţurile locuinţelor noi cu o suprafaţă de până la 120 de metri pătraţi vor creşte cu 4%. Majorările vin în contextul în care dobânzile la creditele bancare sunt la fel de ridicate.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 03.01.2024, 20:49

Vezi și

Guvernul a majorat TVA-ul de la 5 la 9% pentru apartamentele cu o valoare de până la 120.000 de euro, cumpărate de la dezvoltatorii imobiliari. 

Imobiliare 2024: apartamente mai scumpe

"Acest apartament cu 3 camere și o suprafață de 110 mp din sudul Capitalei costa anul trecut 115.000 de euro. Odată ce TVA-ul a crescut cu 4% și prețul locuinţei s-a majorat cu aproape 5.000 euro", arată Florentina Lazăr, reporter Observator.

"Cu siguranţă românii se vor îndrepta către apartamentele mai mici. Foarte mulţi clienţi merg până la limita maximă de încadrare", spune Cătălin Angheluţă, agent imobiliar.

Pe acelaşi subiect

E tot mai greu să cumperi un apartament

Analiştii prevăd pentru 2024 o stagnare în piaţa imobiliară, strâns legată de creditare. Ratele la credite au scăzut uşor luna aceasta pentru românii care au împrumuturile legate de ROBOR. Cei care se raportează la indicele IRCC mai au de așteptat. 

"Va deveni o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea românilor să-şi mai cumpere un apartament, chiar o garsonieră. Ne transformăm pe zi ce trece într-o ţară de chiriaşi", este de părere Adrian Negrescu, analist economic.

Şi chiriile cresc cu până la 20%

Însă şi cei care aleg să rămână în chirie plătesc cu aproape 20% mai mult. Mulţi români s-au grăbit în ultima lună din 2023 să semneze precontracte la apartamentele noi pentru a beneficia de cota redusă de TVA. "Am înregistrat creşteri cu 10% faţă de o lună obişnuită. 28, 29 au fost zilele cele mai aglomerate", spune Georgiana Dumtirana, reprezentant dezvoltator imobiliar.

Dacă pentru prima locuinţă cu o valoare de sub 120.000 euro TVA-ul este de 9%, pentru cea de-a doua - creşte la 19%. 19% este TVA-ul şi pentru proprietățile care depășesc pragul de 120.000 euro. De exemplu, pentru o diferență de preț de doar 3.000 euro la un apartament, un român plăteşte cu peste 12.000 euro mai mult TVA. Pentru a evita taxele, locuinţa poate fi cumpărată direct de la proprietar. 

"Prețul unui apartament de 3 camere și o suprafață de 70 mp în acest bloc nou este de 150.000 euro cu tot cu TVA 19 %. În schimb, pentru locuințele din blocurile vechi nu se percepe TVA. Un apartament cu aceeași suprafață în acest imobil vechi este aproape la jumătate de preț", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.

Cum poţi scăpa de taxele majorate

O altă variantă de a scăpa de taxe este ca locuinţa să fie cumpărată pe firmă. "Persoana juridică trebuie să fie plătitoare de TVA ca aceasta să facă achiziţia cu taxare inversă, adică să nu se plătească TVA. Dacă persoana juridică nu e plătitoare de TVA va achita TVA conform legii", explică Georgiana Dumtirana, reprezentant dezvoltator imobiliar.

"Este cea mai bună investiţie în momentul de faţă cumpărarea unei locuinţe noi, pentru că preţurile sunt în creştere, niciodată în scădere", recomandă Cătălin Angheluţă, agent imobiliar.

În Capitală, preţurile pornesc de la 50.000 euro pentru o garsonieră şi ajung la peste 150.000 euro pentru un apartament cu 3 camere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Imobiliare 2024. Schema prin care poţi evita să plăteşti noul TVA majorat la apartamente