Antena Meniu Search
x

Video Ce mai poţi cumpăra de 200 de lei: produsele care s-au scumpit cu peste 40% în ultimii 2 ani. "Atunci plecai cu căruciorul plin"

Inflaţia a scăzut la nivelul de acum doi, însă scumpirile repetate au lăsat urme. Faţă de noiembrie 2021, preţurile sunt mai mari, în medie, cu 25%. Asta în statistici, pentru că atunci când mergem în magazine vedem creşteri mult mai mari sau chiar preţuri duble la unele produse.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 13.12.2023, 20:14

Vezi și

Inflaţie de 6,7% în noiembrie, a zecea lună consecutivă de scădere. În statistici, semne bune. În practică... "Inflaţia încetineşte, dar economia nu funcţionează bine. Consumatorii nu au bani şi nu vor să cheltuiască bani la fel cum cheltuiau în urmă cu câţiva ani. Şi atunci producătorii trebuie să lase la preţ", spune Bogdan Glăvan, profesor de economie. 

Inflaţie mai mică, preţuri mai mari. Cât s-au scumpit brânza sau carnea

Faţă de acum doi ani, când a început creşterea accelerată a preţurilor pe fondul scumpirii energiei, mărfurile şi serviciile s-au scumpit, în medie, cu 25%. Pentru mâncare plătim cu 30% mai mult.

"Am pus în acest cărucior produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultimii doi ani. Şi avem detergent, bere, ouă, carne, unt, bânză şi peşte. Doar pentru aceste alimente plătim acum peste 200 de lei. Şi vedem, căruciorul este aproape gol", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Preţul untului a crescut cu 47%. Brânza este mai scumpă cu 42%, iar peştele cu 40%. Plătim mai mult şi pentru ouă, carne sau bere. "Jumătate de salariu, fără 2.000 de lei pentru mâncare nu poţi face faţă", crede un român. "Te duci cu trei plase acasă. Faţă de acum 2 ani, când plecai cu căruciorul plin", spune altcineva.

În magazine, mâncarea este mai scumpă decât în statistici. Carnea de porc, spre exemplu, se vindea acum doi ani cu 13 lei kilogramul. Acum se vinde cu 26 de lei. "Datele Institutului de Statistică sunt în strânsă legătură cu declaraţiile şi situaţia economică dată de Guvern. Dar nu ştiu până unde se poate ajunge. Pentru că puterea de cumpărare e foarte scăzută", explică Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară.

Mai ales că totul s-a scumpit. Detergenţii costă cu 36% mai mult, energia cu 34%, îmbrăcămintea cu 19%. Cel mai mult au crescut tarifele pentru bilete de avion: peste 60% în ultimii doi ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Ce mai poţi cumpăra de 200 de lei: produsele care s-au scumpit cu peste 40% în ultimii 2 ani. "Atunci plecai cu căruciorul plin"