Antena Meniu Search
x

Video "Ordonanţa Trenuleţ". Tăieri la "Rabla" şi "Fotovoltaice", dar măriri de salarii la demnitari. 2024, un an al împrumuturilor masive

Avem buget, dar nu prea avem cu ce. Guvernul pune frână programului Rabla 2024 şi taie drastic din bani. Tichetele pentru maşinile electrice se reduc de până la cinci ori, iar primele de casare se înjumătăţesc. În schimb, statul a găsit bani pentru aleşii locali, care vor primi 5% în plus la salarii. Economiştii susţin că bugetul pe anul viitor este prea optimist, aşa că România va fi nevoită să se împrumute masiv de pe piețele externe.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 13.12.2023, 19:31

Vezi și

Anul viitor aduce salarii mai mari pentru peste un milion de funcţionari publici. "Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5 %, mai puţin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Cine nu va avea salariul îngheţat

"Deşi premierul a anunţat că demnitarii nu vor avea salariile majorate cu 5%, în Ordonanţa Trenuleţ sunt prevăzute creşteri de venituri pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Deputaţii şi senatorii nu vor beneficia însă de aceste cadouri de sărbători", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.

Aleşii locali au fost excluşi, peste noapte, din categoria demnitarilor cu salarii îngheţate, aşa că vor primi bani mai mulţi. "Nu este doar pentru demnitari, este pentru oamenii care lucrează în administraţia locală", spune Nicolae Ciucă, preşedinte PNL.

Pe acelaşi subiect

Bani pentru bugetari şi pensionari

Şi pensionarii vor avea venituri mai mari. "Casa Naţională de Pensii publice va avea anul următor un buget de 135 miliarde de lei, cu 21% mai mare decât în acest an. Cu aceşti bani vor fi plătite majorările de pensii. De la 1 ianuarie, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei, aşadar vor creşte cu 13,8%, iar de la 1 septembrie va avea loc o nouă majorare odată cu care toate pensiile vor fi recalculate", adaugă Florentina Lazăr, reporter Observator.

Ministerul Educaței va avea cel mai mare buget din istorie, 57 mld lei, cu 61% mai mare faţă de anul acesta, pentru a plăti majorările salariale ale profesorilor, în două tranşe. Lefurile vor creşte de la 1 ianuarie cu 13%, după ce Finanțele au retras varianta cu 8% a Ordonanţei, publicată dintr-o eroare.

Sporurile, indemnizaţia de hrană şi primele în sistemul bugetar vor fi, însă, îngheţate, iar munca suplimentară va fi recompensată cu timp liber. Premiile vor fi acordate doar sportivilor, elevilor și studenților cu rezultate excepționale. În schimb, firmele vor putea oferi angajaţilor care au copii 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță, sume care vor fi deduse.

Buget mai optimist pe 2024

Ministerele Economiei, Apărării, Dezvoltării şi Sănătăţii vor avea bugete mai generoase anul următor. "Optimist, că e bine că avem plusuri, să vedem şi de unde le plătim, dacă plusurile astea vin din alte împrumuturi nu ne ajută. România plăteşte printre cele mai mari dobânzi la creditele guvernamentale din Europa", este de părere Gabriel Biriş, expert fiscal.

Banii ar trebui să vină din taxe şi impozite mai mari, dar şi ca urmare a măsurilor pentru combaterea evaziunii fiscale. ANAF va trebui să încaseze cu 75 miliarde de lei în plus faţă de anul acesta. "Se va merge anul viitor pe solu'ia de a majora salariul minim în condiţiile în care peste 30% din forţa de muncă lucrează pe salariul minim, iar Guvernul obţine 42% din acea majorare înapoi ca şi taxe", spune Adrian Codîrlaşu, analist economic.

Tăieri vor fi la programele Rabla şi Fotovoltaice. Subvenţiile acordate de stat pentru cumpărarea unei maşini electrice se vor reduce drastic, de la 54.000 lei la 10.000 lei. La fel şi prima de casare pentru un autovehicul uzat, de la 7.000 lei la 3.500 lei. Iar românii care îşi instalează panouri fotovoltraice cu bani de la stat vor primi doar 10.000 lei, jumătate faţă de cât au primit anul acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » "Ordonanţa Trenuleţ". Tăieri la "Rabla" şi "Fotovoltaice", dar măriri de salarii la demnitari. 2024, un an al împrumuturilor masive