Antena Meniu Search
x

Cum se aplică de fapt legea în cazul OMV Petrom pentru taxa de solidaritate. Ce spune şeful Consiliului Concurenței

Statul român a cerut clarificari de la Bruxelles asupra modului în care poate aplica prevederile europene şi eventual sancţiona refuzul OMV Petrom de a achita taxa de solidaritate. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat joi într-o conferinţă de presă, că OMV Petrom ar trebui să plătească taxa de solidaritate, pentru că a beneficiat de creşterea preţului la energie şi se încadrează, n în spiritul legii, dar nu poate să spună şi dacă se încadrează în litera legii. 

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 16:25

Chiriţoiu: În spiritul legii, Petrom ar trebui să plătească taxa de solidaritate; în litera legii nu pot să vă spun
Benzinărie OMV Petrom ( imagine ilustrativă) - Hepta/Mediafax Foto

Oficialii de la Bucureşti nu ezită să dea asigurări că vor obţine miliardul de euro de la gigantul care are capital majoritar austriac, deocamdată este neclar dacă OMV Petrom se încadrează în litera legii. 

"Expresia e: unde-i lege, nu-i tocmeală. Acum, bănuiesc că legea nu e atât de neclară cât să nu înţeleagă lumea dacă trebuie să plătească sau nu. Legea transpune o hotărâre europeană. În toată Europa s-a spus: companiile astea din energie au beneficiat... nu e vina lor, dar nu e nici meritul lor că au aceste profituri, că au crescut mult preţurile în energie, şi atunci e cumva incorect să le rămână profiturile, pentru că au rezultat din invazia rusească, nu dintr-o performanţă managerială deosebită a lor.

Şi atunci nu e corect să le rămână lor profiturile astea foarte mari, trebuia să ia şi statul o parte, mai ales că statul, undeva, trebuie să îi ajute pe cei care sunt afectaţi de creşterea asta mare de preţuri. Şi acesta e un lucru care se întâmplă. România l-a făcut, a fost a doua ţară care a introdus această taxare specială pentru firmele din electricitate şi gaze.

După Spania, am fost prima ţară care a introdus-o la sfârşitul lui 2021. Acum Uniunea a zis: dar şi ăştia din petrol, nu numai energie, numai electricitate şi gaze...Şi a venit statul nostru cu această ordonanţă. Deci, logic ar fi să plătească, că ăsta a fost sensul. Da, Petrom e clar că a beneficiat de creştere a preţului", a explicat Chiriţoiu în cadrul unei cconferinţe de presă

Pe acelaşi subiect

Potrivit acestuia, scopul deciziei europene şi al ordonanţei adoptate de guvern era ca firmele care au beneficiat de acest context să plătească. "Şi cred că Petrom se încadrează. Deci ea, în spiritul legii, ar trebui să plătească. Acum, nu pot să vă spun în litera legii ce s-a întâmplat", a punctat preşedintele Consiliul Concurenţei.

Şi Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, susţine că Guvernul a luat la ţinţă profitul OMV Petrom, dar modul în care a fost scrisă ordonanţa face ca fix compania vizată să nu se încadreze în lege. Acuzația că OMV Petrom nu vrea să plătească taxa de solidaritate este nefondată. Compania respectă legea, statul e cel care a făcut-o lată, a explicat acesta.  

Coaliţia guvernamentală vrea să se asigure că va putea obliga OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

Ordonanţa adoptată de Executiv prevede că taxa de solidaritate se aplică societăţilor care obţin mai mult de trei sferturi din cifra de afaceri din extracţie, minerit, rafinarea ţiţeiului şi fabricarea produselor de cocserie.

Conform Ordonanţei Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, din activităţi desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracţia ţiţeiului, 0620 - Extracţia gazelor naturale, 0510 - Extracţia huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 - Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului. Totodată, contribuţia de solidaritate se datorează şi de către părţile afiliate. 

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.

Între timp, Romgaz e prima companie care a anunţat care este suma pe care urmează să o achite. După o şedinţă a acţionarilor, gigantul energetic a anunţat că va achita o contribuţie de solidaritate de 906 milioane de lei, în timp ce impozitele plătite anul trecut au depăşit 8 miliarde de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Cum se aplică de fapt legea în cazul OMV Petrom pentru taxa de solidaritate. Ce spune şeful Consiliului Concurenței