Antena Meniu Search
x

Video România pregătește riposta: Planul pus la cale de șeful ANAF, după ce OMV a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate

Reacţii la cel mai înalt nivel după ce OMV a anunţat că nu va plăti taxa de solidaritate în România pentru anul 2022. Şeful ANAF şi-a arătat indignarea şi ameninţă cu verificări la sânge. Şi ministrul Finanţelor a ieşit cu o replică la adresa celei mai mari companii de pe plan local. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 14.01.2023, 19:24

Vezi și

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a ieşit cu o reacţie extrem de dură după ce OMV a anunţat că nu intră în sfera de aplicare a taxei de solidaritate şi că nu va plăti niciun ban în plus statului român. 

Heiuş a anunţat că toate companiile care se încadrează în prevederile Ordonanţei 186 - impusă de Guvern la finalul anului trecut, vor fi verificate la sânge, iar dacă nu îşi plătesc contribuţiile în România Fiscul va veni cu o impunere.

OMV nu va plăti taxa de solidaritate. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a reacţionat

Acesta numeşte reacţia OMV un "marketing de bursă", OMV fiind o companie listată la bursă. Mai mult, declară că statul român transpune de fapt un regulament european. 

Pe acelaşi subiect

Între timp, coaliţia de guvernare analizează câteva scenarii: unul dintre ele este o diminunare a participaţiei OMV în Petrom pe care acum o controlează prin cele 51,1% din acţiuni, în timp ce statul român mai are, prin Ministerul Energiei, 20,64%. 

Bătălia se dă pentru cei mai bine de un miliard de euro. Atât ar trebui să plătească Petrom pentru profitul uriaș de anul trecut, potrivit unei estimări de calcul. Pe fondul scumpirilor compania a înregistrat un profit estimat de 12 miliarde în 2022. 

Reacţie la reacţie: liderul pieței tocmai a făcut şi prima majorare de prețuri după cea din noaptea Anului Nou, scumpind atât benzina, cât și motorina cu 5 bani pe litru. 

Austriecii de la OMV pun la cale două tactici ca să nu dea 1 miliard de euro

Război total între statul român şi cea mai mare companie din România. OMV Petrom a anunţat că nu va plăti contribuţia de solidaritate impusă de Guvern la sfârşitul anului trecut. Susţin că veniturile nu depășesc 75% din cifra de afaceri, cum cere regulamentul european. În schimb, grupul OMV va plăti contribuţie de 40% în Austria, dar şi în alte state europene. 

"Ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite", a transmis OMV Petrom printr-un comunicat de presă. 

Petrom se bazează chiar pe regulamentul european, pe baza căruia România a impus această taxă suplimentară. Ministerul Finanţelor recunoaşte că există posibilitatea ca Petrom să scape de plată.

Austriecii mai au o variantă de a nu da niciun ban în plus statului român. Ar putea transfera profitul către compania-mamă, OMV, din simplul motiv că în Austria taxa este de 40%, faţă de 60% în România

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » România pregătește riposta: Planul pus la cale de șeful ANAF, după ce OMV a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate