Românii mănâncă, într-un an, ciocolată de nu mai puţin de un miliard de euro!
Românii sunt mari iubitori de ciocolată şi se dovedesc a fi din ce în ce mai mulţi. Anul trecut, vânzările au atins un nivel record, de un miliard de euro
Românii sunt mari iubitori de ciocolată şi se dovedesc a fi din ce în ce mai mulţi. Anul trecut, vânzările au atins un nivel record, de un miliard de euro, dar cele mai căutate au fost sortimentele ieftine. Ciocolata artizanală nu s-a vândut la fel de bine, semn că preţul rămâne un criteriu mai important decât calitatea, la noi în ţară.
Secretul pralinelor este, în primul rând, răbdarea. Bomboanele de ciocolată trebuie să stea la rece timp 12 ore. Nu în orice frigider, ci într-unul cu temperaturi între 12 şi 18 grade.
Ciprian Zobuian este ciocolatier de peste 15 ani şi a învăţat tainele meseriei de la cei mai buni din lume, în Belgia. Acum, îndulceşte România, o ţară în care din ciocolată s-a ridicat o industrie de miliarde.
Anul trecut, vânzările au atins un nivel-record, de aproximativ un miliard de euro.Trei sferturi dintre români preferă ciocolata cu lapte, în timp ce aproape o treime aleg sortimentele amărui sau cu cremă. Ciocolata albă are şi mai puţini fani: 7%.
- Petru are o rulotă într-un târg din Timişoara. Produsul care a prins la tineri: "Jumătate se miră, un sfert îl...
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
- Românii vor putea întreba angajatorul ce salarii au colegii lor. Companiile, obligate să facă grilele publice
- Afacerea pe care Ramona a pariat acum câțiva ani şi care a dat roade. "Clienţii vin la noi, deja sunt programaţi"
Pralinele cu ardei iute, piper, fructul pasiunii şi chiar ulei de măsline - sunt rezervate celor cu gusturi fine.
Jolyon Salvadore M'bei: "A fost acum câţiva ani o mare polemică, fiindcă s-a permis să se utilizeze şi alte uleiuri vegeatele. Deci o ciocolată premium trebuie să aibă 100% unt de cacao. Un alt lucru foarte important este prospeţimea!"
Un singur kilogram de unt de cacao se vinde cu peste 100 de lei - aşa că preţul face întotdeauna diferenţa între o ciocolată de bună calitate şi una mai puţin sănătoasă. Bomboanele premium ajung la 80 kilogramul, de opt ori mai mult decât cele făcute cu uleiuri vegetale.
Deşi consumăm tot mai multă ciocolată,mai avem până să-i ajungem pe străini. În timp ce media europeană ajunge la 10 kilograme pe cap de locuitor, în fiecare an, românii mănâncă doar puţin peste două kilograme.
Ne întrec grecii, vecinii din Ungaria, şi mai ales elveţienii, cu 11 kilograme pe cap de locuitor. Şi, poate deloc suprinzător, doamnele sunt cele mai mari iubitoare de ciocolată: 60% dintre consumatori sunt femei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰