Antena Meniu Search
x

Video Cum pot fi reparate maşinile în baza poliţelor RCA de la City Insurance. De ce a rezistat compania pe piaţă, în ciuda problemelor financiare

Cel mai mare asigurător din România este în insolvență. City Insurance a vândut peste trei milioane de polițe, a reușit să dețină monopolul de piața RCA şi nimeni nu-și poate explica de ce a intrat acum în faliment. Se pare că societatea ar fi prezentat documente false către Autoritatea de Supraveghere Financiară și așa ar fi reușit să reziste atât de mult timp.

De Mădălina Chiţac la 20.09.2021, 14:49
Vezi și

Şoferii care vor să îşi repare maşina în baza unei poliţe emise de City Insurance trebuie să ştie că service-urile nu mai acceptă să facă astfel de reparaţii, de teamă că nu îşi vor mai primi banii. Aşa că trebuie să plătească singuri reparaţia, ca mai apoi să aştepte despăgubiri care vor veni de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

De altfel, FGA a transmis că aşteaptă cereri pentru a putea fi deschise dosarele de daună, de azi. Fie online, fie prin poştă. Mai apoi se pot depune şi cereri pentru plată, abia după ce va fi publicată în Monitorul Oficial decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind retragerea autorizaţiei companiei City Insurance.

O companie unde s-au vândut peste 3 milioane de poliţe. Cel mai mare asigurator din România a intrat în faliment pentru că nu a găsit bani pentru a-şi putea continua activitatea. În ultimii trei ani, alte trei mari companii au intrat în faliment, printre care Astra şi Carpatica. Urmările au adus creşteri ale poliţelor RCA, lucru care se va întâmpla şi după insolvenţa City Insurance. 

Ghid informativ pentru cei care deţin o poliţă City Insurance

Pe acelaşi subiect

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) lansează, împreună cu Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) un ghid informativ pentru asiguraţi, atât pentru cei care deţin o poliţă City Insurance, cât şi pentru păgubiţii care au de recuperat o daună aferentă unei poliţe a acestei companii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat vineri deschiderea procedurii falimentului împotriva City Insurance, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii.

De precizat, societatea de asigurări City Insurance nu este membră a asociaţiei UNSAR.

La rândul său, Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA) a anunţat luni că a luat act de decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance şi constatarea stării de insolvenţă a societăţii. Fondul precizează că, potrivit legii, doar de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României creditorii de asigurări ai City Insurance pot depune cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă.

"Precizări în lumina celor mai recente decizii ale ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara vizând societatea City Insurance. În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de City Insurance, poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele. Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada neexpirată aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de primă de la FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor", arată UNSAR.

Uniunea atrage atenţia că poliţa de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

"Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliţei înscrisă în documentul de asigurare depăşeşte termenul menţionat anterior, nu veţi mai fi asigurat.

Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru situaţia în care deţineţi o poliţă de asigurare RCA emisă de City Insurance. Prin urmare, puteţi circula pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu veţi fi sancţionaţi, poliţa dumneavoastră RCA fiind valabilă. Pe scurt, sunteţi în continuare asiguraţi, desigur cu luarea în considerare a atenţionării de mai sus", precizează UNSAR.

De asemenea, în cazul în care o persoană este vinovată de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale şi/sau vătămări corporale, terţul păgubit va fi despăgubit în baza acestei poliţe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, respectiv 450.000 lei şi prin înscriere la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluţiona în prima instanţă de Tribunalul Bucureşti, iar în faza apelului de Curtea de Apel Bucureşti.

"În cazul în care sunteţi victima unui accident rutier produs de un conducător auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o poliţă RCA emisă de City Insurance: (i) Dacă nu aţi avizat încă dauna la City Insurance, aveţi dreptul să o faceţi adresându-va Fondului de Garantare a Asiguraţilor cel târziu până la data denunţării poliei RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului; (ii) Pentru încasarea indemnizaţiilor/despăgubirilor veţi putea depune o cerere de plată motivată şi însoţită de documente justificative, începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizaţiei pentru City Insurance în Monitorul Oficial şi până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior", se arată în ghid.

FGA are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asiguraţi, beneficiari, terţe persoane pagubite) de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva City Insurance.

Totodată, trebuie precizat şi că, în acest moment, există în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor) în beneficiul creditorilor de asigurări. Una dintre cele mai importante schimbări preconizate se referă la scurtarea termenului în care FGA poate începe efectuarea plăţilor către păgubiţi, respectiv la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi constatare a existenţei indiciilor stării de insolvenţă a asiguratorului (şi nu de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva City Insurance, aşa cum este în acest moment).

De asemenea, proiectul prevede majorarea plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei şi acordarea despăgubirilor pe fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

Aceaste prevederi propuse vizează protejarea suplimentară a păgubiţilor în cazul insolvenţei unui asigurator.

"Indiferent dacă v-aţi adresat sau nu FGA în vederea încasării despăgubirii, aveţi dreptul să formulaţi şi o cerere de admitere a creanţei (despăgubirii pretinse) în cadrul procedurii de faliment în termenele şi urmând instrucţiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul Bucureşti. Trebuie să ştiţi că, în măsura în care aţi încasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse în cadrul procedurii de faliment din sumele pe care aţi mai fi eventual îndreptăţit să le primiţi", se mai arată în ghid.

România este una dintre ţările din Uniunea Europeană care beneficiază de o plasă de siguranţă pentru asiguraţi în cazul falimentului unei companii de asigurări: FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Fondul, ca o soluţie de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurator intrat în procedura de faliment.

"Destinaţia principală a sumelor aflate la dispoziţia FGA este plata către creditorii de asigurări a indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii şi a primelor datorate de asigurator pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege", se mai arată în ghid.

Dosarele de daună în cazul City Insurance pot fi deschise prin FGA

Fondul de Garantare a Asiguraţilor vine în sprijinul şoferilor care trebuie să îşi repare maşinile în baza unor poliţe RCA emise de asiguratorul City Insurance, aflat în pragul falimentului. FGA primeşte începând de luni cereri de deschidere a dosarelor de daună.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) primeşte, de luni, cereri de deschidere a dosarelor de daună, din partea potenţialilor creditori de asigurare ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, potrivit unui comunicat al Fondului.

"Fondul de garantare a asiguraţilor(FGA) a luat act de Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A şi constatarea stării de insolvenţă a societăţii, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în instanţă, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului.

Astfel, începând de astăzi (luni, n.r.), FGA poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, la deschiderea dosarelor de daună", se arată în comunicat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Cum pot fi reparate maşinile în baza poliţelor RCA de la City Insurance. De ce a rezistat compania pe piaţă, în ciuda problemelor financiare