Antena Meniu Search
x

Declaraţia unică 2018: termenul de depunere la ANAF

Declaraţia unică, cea care a stârnit controverse la începutul anului 2018, revine în actualitate. ANAF anunţă termenul pentru care această declaraţie trebuie depusă de către contribuabili.

Model de declarație unică
Declarația unică 2018 trebuie depusă până la mijlocul lunii iulie - Observator

Declaraţia unică, cea care a stârnit controverse la începutul anului 2018, revine în actualitate. ANAF anunţă termenul pentru care această declaraţie trebuie depusă de către contribuabili.

Actualizare: Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a prelungit termenul de depunere a declaraţiei unice 2018 la ANAF cu încă 15 zile. Termenul este acum 31 iulie.

Cine depune declaraţia unică 2018

Potrivit ANAF, declarația unică este depusă către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri ori pierderi din România sau/și din străinătate. De asemenea, este vorba şi despre persoane fizice care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Pe acelaşi subiect

Sunt incluse pentru depunerea declaraţiei şi persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Termen de depunere pentru declaraţia unică 2018

Iniţial, conform ANAF, termenul limită de depunere a declaraţiei unice în 2018 a fost stabilit la 16 iulie. Guvernul l-a prelungit însă până la 31 iulie. Persoanele fizice care o depun au următoarele obligaţii:

- să declare veniturile realizate din România sau / și din străinătate în anul trecut, 2017;

- să declare impozitul pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2018;

- să declare venitul estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Pentru contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Acelaşki lucru este valabil şi pentru contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice.

Altul este însă termenul pentru contribuabilii care încep o activitate în luna decembrie. Ei trebuie să depună declaraţia unică până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Consultă și cum se completează declarația unică 2018.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Declaraţia unică 2018: termenul de depunere la ANAF