Declarația unică a intrat în vigoare. Va comasa şapte declaraţii, între care şi Formularul 600
Declarația unică adoptată de Guvern prin Ordonanță de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Declarația unică adoptată de Guvern prin Ordonanță de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.
Declaraţia unică are ca menire să simplifice procedurile în cazul persoanelor fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS.
Declaraţia unică privind impozitul pe venit
Ministerul de Finanţe a anunţat, la începutul acestei luni, că pregăteşte simplificarea obligaţiilor declarative prin depunerea unei singure declaraţii, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Declaraţia unică va comasa şapte declaraţii, între care şi Formularul 600.
Premierul a precizat că noul formular se va depune o singură dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. De anul viitor, plata contribuţiilor poate fi efectuată până pe 31 martie, iar impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent.
Totodată, evaluarea pentru încadrarea ca plătitor de CAS şi CASS se va face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent.
Declaraţia Unică va comasa şapte declaraţii, inclusiv Formularul 600
Cele şapte declaraţii actuale care vor dispărea şi vor fi comasate sunt:
- D200 - veniturile realizate din România,
- D201 - veniturile realizate din străinătate,
- D220 - venitul estimat/norma de venit,
- D221 - norme de venit - agricultură,
- D600 - venitul bază pentru CAS,
- D604 - stabilire CASS persoane fără venit,
- D605 - stopare CASS persoane fără venit.
Termenul de depunere propus pentru acest an este 15 iulie.rs.
De asemenea, pentru acest an, Ministerul de Finanţe analizează posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰