Antena Meniu Search
x

Europa se grăbește să-şi umple stocurile cu motorină rusească înainte să înceapă embargoul în februarie

Traderii europeni se grăbesc să umple cu motorină rusească stocurile de pe continent înainte de a intra în vigoare interdicția UE din luna februarie 2023. Sursele alternative rămân limitate, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 29.11.2022, 17:25

Europa se grăbește să-şi umple stocurile cu motorină rusească înainte să înceapă embargoul în februarie
Conducte de gaze şi petrol - Profimedia

Uniunea Europeană va interzice importurile de produse petroliere rusești, inclusiv motorina, pe 5 februarie 2023. De pe 5 decembrie 2022, UE interzice țițeiul rusesc. Transporturile ruseşti cu motorină destinate regiunii de stocare Amsterdam-Rotterdam-Anvers au crescut la 215.000 de barili pe zi (bpd) între 1-12 noiembrie, o majorare cu 126% față de luna octombrie, a declarat Pamela Munger, analist la firma Vortexa.

În condiţiile în care există puține alternative rentabile imediat, 44% din totalul importurilor UE de motorină au provenit din Rusia în noiembrie 2022, comparativ cu 39% în octombrie, arată datele Refinitiv. Deși dependența Europei de combustibilul rusesc a scăzut de la peste 50% înainte de invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Rusia rămâne în continuare cel mai mare furnizor de motorină de pe continent.

"UE va trebui să asigure aproximativ 500.000-600.000 de barili de motorină pe zi pentru a înlocui cantităţile rusești, înlocuitorii vor veni din SUA, precum și din estul Suezului, în primul rând Orientul Mijlociu și India", a spus Eugene Lindell, analist şi expert în energie.

Înainte de a intra în vigoare sancțiunile UE pe 5 decembrie, de pe 30 noiembrie 2022, compania de trading ICE Futures Europe interzice benzina cu conținut scăzut de sulf de origine rusă. Traderii trebuie să dovedească faptul că niciun produs rusesc nu a intrat în rezervoarele din regiunea ARA. Benzina rusească mai poate ajunge în rezervoarele de stocare ARA în luna decembrie, dar trebuie mutată în alte rezervoare, potrivit ICE.

Pe acelaşi subiect

Europenii spun că sunt pregătiţi de plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie

Săptămâna trecută, oficialii europeni au transmis că ei cred că vor fi gata şi pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie. Aceste măsuri au rolul de a lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi o vor forţa să caute alte pieţe de desfacere.

Planul G7 de plafonare este destinat să se adauge embargoului UE şi va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai dela preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.

"Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni", a spus Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.  "Dacă G7 va decide să introducă un plafon de preţ, avem nevoie de asemenea de un mandat din partea Consiliului", a adăugat Kadri Simson.

Cu toate acestea, comisarul european a apreciat că există suficient timp: "Am putut negocia în câteva zile, astfel că avem pus la punct cadrul general", a apreciat Kadri Simson.

Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat recent că o mişcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere şi va pune şi mai multe presiuni asupra preţurilor, inclusiv la motorină. Autorităţile de la Washington intenţionează să emită în zilele următoare o serie de orientări cu privire la plafonarea preţurilor la petrolului rusesc şi sunt pregătite pentru unele dificultăţi în implementare, a declarat separat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Un oficial UE a spus şi el că discuţiile cu G7 vor continua având în vedere termenul limită de 5 decembrie. "Obiectivul este, desigur, să avem un acord finalizat cu G7 înainte de 5 decembrie", a precizat oficialul, adăugând că este conştient de faptul că nu mai există prea mult timp la dispoziţie. "Mă aştept să avem un anunţ în cursul săptămânii următoare", a adăugat acesta.

Italia analizează mai multe opţiuni pentru a salva de la închidere o rafinărie pe care grupul rus Lukoil o deţine în Sicilia, inclusiv opţiunea de a cere oficialilor europeni o exceptare temporară de la viitoarele sancţiuni privind importurile de petrol rusesc, potrivit ministerului Energiei de la Roma. 

Excedentul bugetar al Rusiei a crescut în octombrie 

Potrivit Bloomberg, Rusia a reuşit să îşi menţină bugetul federal pe surplus în luna octombrie, în ciuda creşterii cheltuielilor pentru războiul din Ucraina, în condiţiile în care o taxă pe profiturile excepţionale ale grupului de stat Gazprom a adus miliarde de ruble la bugetul statutului. 

Veniturile din taxe pe petrol şi gaze s-au dublat în octombrie comparativ cu septembrie. Gazprom a plătit o sumă suplimentară de 416 miliarde de ruble sub forma unei taxe pentru extragerea mineralelor, după ce explozia preţului gazelor a compensat pentru scăderea dramatică a exporturilor de gaze spre Europa, cea mai importantă piaţă a grupului rus.

Octombrie a fost prima lună în care Ministerul rus al Finanţelor a fost nevoit să acceseze fondul de rezervă al statului pentru a acoperi cheltuielile. După ce premierul Mihail Mişustin a ordonat alocarea a 1.000 de miliarde de ruble din fondul de rezervă în acest scop, peste un sfert din această sumă a fost cheltuită. Analiştii se aşteaptă ca bugetul Rusiei să ajungă în deficit la finele anului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » Europa se grăbește să-şi umple stocurile cu motorină rusească înainte să înceapă embargoul în februarie