Video La cât ajunge astăzi un euro. Preţurile de la casele de schimb valutar sunt tot mai mari
Dacă până nu demult preferam cu toţii să ne ţinem banii pe card, astăzi nu putem să nu ne întrebăm dacă totuşi nu ar fi mai bine să avem mereu banii cash, ca rezervă în casă, în situaţiile de urgenţă. În acest context, a crescut foarte mult cererea pentru valută. Cursul euro anunţat de BNR este de 4,94 lei.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Banca Naţională a României tocmai ce a anunţat cursul de schimb pentru astăzi şi a cotat 1 Euro la 4,94 lei. La casa de schimb valutar 1 Euro are un preţ mult mai mare. Se vinde cu 5,25 lei, însă există şi case de schimb valutare unde euro costă şi mai mult. Se întâmplă acest lucru din cauză că foarte mulţi români îşi doresc să aibă bani cash în buzunare sau acasa. Asta în caz de urgenţă. Şi îşi doresc să aibă euro. Cererea este foarte mare în această perioadă, oferta este mai mică. Tocmai de aceea, casele de schimb valutar profită de pe urma acestei situaţii şi au mărit preţurile. De asemenea, există şi foarte mulţi oameni care vin din Ucraina şi care în aceste zile îşi schimbă banii la noi în ţară, cumpără Euro. În perioada următoare vor fi derulate controale la aceste case de schimb valutar. Anaf dar şi ANPC vor face verificări pentru a fi evitată specula. La sfârşitul acestei săptămâni ne aşteptăm ca situaţia să se rezolve.
În ce monedă să ţinem economiile
Adrian Mănuţiu, analist economic:
Fiecare cred că e cel mai bine să decidă pentru el. Sunt două componente aici. Pe de o parte, treaba cu banii cash şi al doilea ascpect e cel al unei rezerve într-o valută sau alta. Toată povestea cu banii cash nu face decât să pună o presiune fantastică pe bănci. În momentul ăn care se creează o panică şi toată lumea vrea să scoată bani s-ar putea să apară o imposibilitate care se traduce în lipsa acestor bani fizic. Eu cred că e bine să avem o rezervă cash, dar aşa cum e bine să avem o rezervă cash oricând în casă. E poate paradoxal într-o eră atât de digitalizată să spun asta, dar e bine să avem niste bani cash în casă. Însă nu trebuie să ne gândim la o situaţie panicardă, apocaliptică, în care nu vorm mai funcţiona băncile, nu vor mai funcţiona bancomatele. Într-o astfel de perioadă sfatul meu e să se gândească foarte bine înainte să facă un pas pentru că aceste situaţii de incertitudine ăn care ne grăbim să cumpărăm la un curs mare fie ca vorbim de aur. Aurul este la un maxim istoric. Aurul nu este o soluţie pentru chestiuni pe termen scurt. La fel, nici valuta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰