Antena Meniu Search
x
LIVE

Luni începe prima etapă a programului Rabla pentru electrocasnice. Ce valoare vor avea voucherele

Românii se pot înscrie, începând de luni, 5 decembrie, în prima etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice din sesiunea a doua a acestui an, transmite Mediafax.

De Redactia Observator la 04.12.2022, 21:49
Vezi și

Începând de luni, 5 decembrie 2022, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și frigiderele/congelatoarele, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecția voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00 - 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetică C
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.
Pe acelaşi subiect

Rabla pentru electrocasnice. Cât timp durează etapa de selecție a voucherelor

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

"După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit. Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat", transmite AFM.

Ce riscă românii care au luat deja un voucher și nu l-au folosit

Românii care au obţinut un voucher la Rabla pentru electrocasnice şi nu l-au folosit nu vor mai avea dreptul să se înscrie în program. Până acum, această interdicţie era valabilă doar la categoria pentru care tichetul a fost obţinut, dar nu a fost apoi folosit.

În plus, ministrul Mediului a mai anunţat că valoarea voucherelor ar putea fi mărită, în contextul în care produsele eficiente energetic s-au scumpit. Iar, după analiza întregului program, unele categorii ar putea fi eliminate.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul "Rabla pentru electrocasnice" va fi regândit, iar cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit vor primi interdicţie.

"Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (...) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe", a declarat Tanczos Barna.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Luni începe prima etapă a programului Rabla pentru electrocasnice. Ce valoare vor avea voucherele