Antena Meniu Search
x

Video Rabla pentru Electrocasnice 2023. Românii ar putea primi vouchere pentru centrale termice

Din 2023 ne-am putea cumpăra centrale termice cu bani de la stat. Acestea ar urma să fie introduse în programul "Rabla pentru electrocasnice". Practic, românii vor primi vouchere pentru a-şi reînnoi centralele vechi şi a consuma mai puţină energie. Până atunci însă, avem posibilitatea să ne schimbăm celelalte electrocasnice vechi în cea de-a doua etapă a programului "Rabla".

de Redactia Observator

la 21.11.2022, 20:17

Vezi și

Trei din 10 centrale termice din România au mai mult de un deceniu de funcţionare.

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Centralele vechi, centralele care nu sunt întreţinute, pot deveni un pericol pentru viaţa noastră. Există şi un aspect legat de eficienţa ei.

Cu cât centrala este mai veche, cu atât consumă şi poluează mai mult. Puţini proprietari îşi permit să o schimbe când nu mai dă randament, aşa că planul Ministerului Energiei „Rabla pentru centrale“ este o veste bună. Aparatele vechi le aduc românilor pagube de zeci de lei în fiecare lună, în sezonul rece. În plus, au un randament de 80%, în comparaţie cu echipamentele noi.

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Utilizarea unei centrale noi, moderne, o centrală cu tehnologie cu condensaţie scuteşte semnificativ, chiar poate peste 20% consumul de gaz.

Pe acelaşi subiect

Cosmin Burducea, director de magazin: Clienţii întreabă încă din campaniile trecute facă fac parte din program şi centralele. Există interes din partea clienţilor, deci e o idee foarte bună.

Laurențiu Neculaescu, preşedinte AFM: Dacă discutăm de înlocuirea unei centrale termice, atunci valoarea voucherului va trebui să fie substanţială. În momentul când vom elabora ghidul pentru sesiunea aferentă anului 2023, vom lua în calcul, în funcţie şi de disponibilităţi.

Preţul unei centrale termice începe de la 2.500 de lei şi poate ajunge la 5.000 de lei

Acum, românii pot primi vouchere pentru frigidere, maşini de spălat, laptopuri, tablete sau aparate de aer condiţionat. Doar că unii nu mai ajung să folosească tichetele, pentru că nu găsesc oferte convenabile.

Laurențiu Neculaescu, preşedinte AFM: Dacă s-au înscris în prima sesiune din iunie pentru o categorie de electricasnice cu un voucher şi nu l-au folosit, în etapa a doua nu se vor mai putea înscrie pentru aceeaşi categorie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Rabla pentru Electrocasnice 2023. Românii ar putea primi vouchere pentru centrale termice