Antena Meniu Search
x
LIVE

Rabla pentru becuri: 400 de milioane de lei, finanţare pentru becuri LED. Consum redus şi cu 70% la energie

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat o finanţare de 400 milioane lei pentru programul Rabla pentru becuri. Executivul adoptă marţi o hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, rectificat. Astfel, hotărârea asigură finanţarea pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu unele LED, dar şi 500 de milioane de lei pentru comunităţile locale, printr-un program pentru iluminatul stradal, unde vor fi instalate becuri LED.

De Redactia Observator la 29.11.2022, 22:22
Vezi și

Guvernul va aproba, marţi, o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului Rabla pentru becuri, prin care cetăţenii vor primi vouchere la achiziţionarea unor becuri noi LED, mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică. De asemenea, va fi aprobată alocarea sumei de 500 milioane lei, destinată înlocuirii becurilor şi lămpilor vechi de la iluminatul public stradal.

Rabla pentru becuri - finanţare de 400 milioane de lei pentru becuri LED

"O altă hotărâre de guvern importantă este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Practic, este acea hotărâre de guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică, de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale. Prin decizia de astăzi, asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu LED, mai performante şi economice. Practic, îl putem numi programul 'Rabla pentru becuri'", a anunţat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern de marţi, potrivit Agerpres.

Totodată, comunităţile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, care constă în alocarea sumei de 500 milioane lei pentru înlocuirea lămpilor vechi cu altele pe bază de LED. Ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Pe acelaşi subiect

În luna septembrie a acestui an, ministrul Mediului, Barna Tanczos, anunţa că AFM a elaborat Ghidul programului "Rabla pentru becuri". "Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru 'Rabla pentru becuri'. (...) Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei", a precizat Barna Tanczos în data de 22 septembrie.

Becurile LED reduc consumul şi cu 70%

Acesta a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la "Rabla pentru electrocasnice": "Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu LED, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie". 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Rabla pentru becuri: 400 de milioane de lei, finanţare pentru becuri LED. Consum redus şi cu 70% la energie